×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Deltidssjuk nekades försäkring – fick rätt

2012-03-21, Tidningenvision.se

När Annika Ekholm gick med i Vision fick hon klart för sig att hon inte skulle få den livförsäkring som andra nya medlemmar får. Anledningen är att hon inte är fullt arbetsför enligt försäkringsbolaget.

Fakta

Nya medlemmar i Vision får bland annat en livförsäkring i tre månader när de går med. Förutsättningen är att den som försäkras är fullt arbetsför.

Livförsäkringen ger ersättning till efterlevande om den försäkrade avlider. Den innehåller också inkomstkapital, en engångssumma på upp till 200 000 kronor, som kan betalas ut till den som blir långvarigt sjuk.

Efter tre månader får den som vill fortsätta med försäkringen börja betala för den.

Sedan maj i fjol finns en enklare variant av försäkringen för deltidssjuka. Den ger halv ersättning vid dödsfall och innehåller inget inkomstkapital.

–Jag fick veta att jag var tvungen att avsäga mig försäkringen, så det gjorde jag, säger Annika Ekholm.

Vad hon då inte kände till, och inte heller fick reda på när hon pratade med försäkringsbolaget Förenade Livs kundtjänst, var att reglerna ändrades i höstas och att det nu finns en möjlighet att få en reducerad variant av försäkringen.

–Det känns verkligen konstigt att jag inte fick rätt information och att en tidning ska behöva ringa för att det ska komma fram. Det är säkert många som är i samma situation som jag som inte har en aning om detta, säger Annika Ekholm.

För 18 år sedan var hon med om en bilolycka där hon bland annat fick en whiplashskada. Efter en lång sjukskrivningstid kunde hon så småningom börja jobba 25 procent och sedan halvtid efter ytterligare några år. Förra hösten kunde hon gå upp till 75 procents arbetstid.

–Jag är jätteglad att jag kan jobba så pass mycket som jag gör. Men jag kanske får räkna med att jag inte kommer längre. Jag har fortfarande huvudvärk, smärtor i nacken och svårt att koncentrera mig.

Därmed klarar hon inte att leva upp till försäkringsvillkorens definition av fullt arbetsför. Där står att man ”inte får vara sjukskriven eller ta emot någon form av sjukersättning, aktivitetsersättning eller vårdbidrag”.

Hon kan heller inte teckna fackets sjukförsäkring av samma skäl. Eller en motsvarande privat. 

–I dagens arbetsliv finns en växande grupp människor som jobbar deltid för att de är sjuka och skadade. Och fler byter arbete och bransch än förr och när de då byter fack kan de förlora sitt försäkringsskydd. Jag tycker inte att Vision och andra fackförbund är särskilt moderna i det här, säger Annika Ekholm. De utestänger ju sina egna medlemmar.

Sedan första maj 2011 finns det i alla fall en livförsäkring att teckna via facket, även för deltidssjukskrivna. Vid dödsfall ger den en ersättning till efterlevande som är hälften av vad som gäller för fullt arbetsföra. Den ger heller inget så kallat inkomstkapital, ett engångsbelopp vid långvarig sjukskrivning. Den delen är fortfarande reserverad för dem som är fullt friska när de går in i försäkringen.

–Det är ju bättre än ingen försäkring alls, och det är bra att det kommer fram att den varianten finns, säger Annika Ekholm.

Carina Söderman, ansvarig för Visions gruppförsäkringar hos Förenade Liv, säger att anledningen till att den skriftliga informationen om livförsäkringen inte är uppdaterad är att nuvarande avtal mellan Vision och Förenade Liv löper ut sista april.
Det innebär att texterna kommer att ändras från och med första maj. Då ska det tydligt framgå att även den som är deltidssjukskriven kan få en livförsäkring, om än reducerad.

Den nya livförsäkringen för deltidssjukskrivna gäller alla som gått med i Vision efter första augusti förra året.

–Så de som känner att de är berörda kan höra av sig till oss, säger Carina Söderman.

Förenade Liv ska nu återansluta Annika Ekholm till försäkringen och kontakta henne för att höra om hon vill fortsätta med den.

–Det är bra, men jag tycker att fackförbunden borde sätta sig med bolagen och se över hela försäkringsskyddet för alla medlemmar. Dagens regler känns otidsenliga, säger Annika Ekholm.
 
 
 
 

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum