×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Deltid slår hårt mot pensionen

2012-03-08, Tidningenvision.se

Att jobba deltid under en period i livet kan slå hårt mot ekonomin när man går i pension. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen påverkas.

Det är stora skillnader mellan könen när det gäller att jobba deltid. 35 procent av kvinnorna har reducerad arbetstid mot bara 13 procent av männen. Pensionsbolaget AMF har undersökt vilka konsekvenser deltidsarbete får för pensionen.

En kvinna som är anställd i en kommun eller ett landsting och som arbetat halvtid under tio år av sitt arbetsliv får cirka 7 000 kronor, motsvarande 14 procent, mindre per år i tjänstepension under hela pensionstiden. Dessutom minskar den allmänna pensionen. Ju längre tid man jobbar deltid desto större blir förlusten.

Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF, säger att det kan vara svårt att tänka på pensionen 30 år framåt i tiden när man har små barn och har svårt att jobba heltid. Men hon tycker ändå man ska försöka planera för framtiden.

– Alla äktenskap håller inte livet ut. Familjesituationen har kanske förändrats och det är inte säkert att man är två om ekonomin den dag man går i pension, säger hon till TT.

Enligt Carina Blomberg finns det flera sätt att minska de långsiktiga negativa konsekvenserna av deltidsarbete. Den som jobbar heltid kan till exempel kompensera sin partners lägre inkomst genom ett högre pensionssparande. Är man gifta kan även den som har högre inkomst föra över pensionsrätter till den med lägre inkomst.

Även hög frånvaro från jobbet på grund av sjuka barn ger lägre inkomster och därmed sämre pension. Därför bör man också turas om att vara hemma med barnen.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum