×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Carema bröt inte mot etiska regler

2012-03-09, Tidningenvision.se

Vårdföretagarnas utredning av Carema care efter höstens vårdskandaler är nu klar. Slutsatsen är att vårdföretaget inte bröt mot organisationens etiska regler. Därför kommer Carema inte att uteslutas.

Efter förra årets vårdskandaler i Carema care beslutade Vårdföretagarna i december att inleda en granskning för att se om företaget uppfyller organisationens etiska regler. Enligt dessa ska medlemsföretagens ledord vara: Omtanke, tillförlitlighet, kompetens och samhällsansvar.

Utgångspunkten för granskningen var att utreda om Carema kunde vara kvar som medlem i arbetsgivarorganisationen.
Vårdföretagarnas oberoende etikråd konstaterar i sin rapport att Carema inte bröt mot reglerna och tidigare i veckan  beslutade styrelsen att Carema care får vara kvar i organisationen. Vårdföretagarna anser att Caremas ledning har visat att man vill och kan rätta till bristerna.

–Det finns brister och de klandras men vi konstaterar att Carema care har vidtagit åtgärder både när det gäller bemanning, organisation och kompetens. Nu finns det rutiner, kvalitets- och ledningssystem och kompetens som gör att man ska kunna hantera de här frågorna framöver, säger Göran Fredriksson, ordförande i Vårdföretagarna.

Vad har ni funnit för brister som ledde fram till vårdskandalerna i höstas?

–När det gäller enskilda händelser så finns det ett antal ärenden som Socialstyrelsen granskar. Vi har vare sig kompetens eller resurser för det. Men en viktig sak etikrådet har tittat på är viket stöd personalen har när de möter problem i vardagen. Där finns möjligheter till förbättringar, både när det gäller kompetensutveckling, handledning och att förklara för anhöriga varför man gör vissa saker, säger Göran Fredriksson.

Andra brister som etikrådet funnit är att ledningen måste ha en bättre dialog med cheferna som leder personal ute på boendena och att företaget måste bli bättre på att motivera medarbetarna och få dem att känna arbetsglädje. Etikrådet efterlyser också bättre kontinuitet i de äldres läkarkontakter. Mellan november 2010 och mars 2011 hade Koppargården sju olika läkare.

–Det är ju helt oacceptabelt, säger professor Olof Edhag i etikrådet.

För att förhindra vårdskandaler i framtiden efterlyser Vårdföretagarna tydligare kvalitetskrav i upphandlingar och nationella riktlinjer för äldreomsorgen.

Litar ni på Carema nu?

–Vi har löpande kontakter med Carema cares nya ledning. Det ligger i deras intresse och i vårt intresse att vi som privata utförare kan visa att vi är bättre än de offentliga utförarna, vi är i en förtroendebransch, säger Göran Fredriksson.

Kommer vi att se Carema i färre skandaler nu när de rättat till bristerna?

–Inledningsvis tror och hoppas jag faktiskt att antalet Lex Sarah- och Lex Maria-anmälningar kommer att öka eftersom man får en ökad respekt för att alla fel och brister måste rapporteras. När man börjar rapportera alla avvikelser finns det också en väldigt god grund för att börja jobba med att de ska bli färre, säger Göran Fredriksson.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum