×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Banker vägrar ta emot kollekt

2012-03-14, Tidningenvision.se

Allt färre banker tar emot kontanter. Det ställer till besvär för Svenska kyrkans församlingar.

I Värmländska Grums tar inget bankkontor emot kontanter längre.  Nu går församlingens ansvariga med insamlad kollekt till en videobutik med viss kassaservice i stället, eller växlar in mynt i matvaruaffärerna och lämnar sedlarna i en särskild påse till ett kontanthanteringsföretag.

–Det är mycket merarbete jämfört med förr och det kostar pengar, säger Carina Oscarsson som är kamrersassistent i församlingen.

Videobutiken tar inte betalt men har gränser för hur mycket församlingen får lämna in. Och kontanthanteringsföretaget, som inte hanterar mynt, tar 75 kronor för varje påse med sedlar som lämnas in.

–Visst kan man förstå att bankerna  inte vill ha kontanter, med tanke på rånrisk och så, men det blir ju besvärligt för många. Och man tycker ju att en bank ska ta emot pengar, säger Carina Oscarsson.

Hon tror att det dröjer innan kollekten kan samlas i kortautomater i kyrkan eller via sms-betalningar med mobiltelefon.

–Ja det är vi inte redo för än. Många av kyrkans besökare är gamla och de kan inte, eller vill inte, betala på det sättet. Men om någon generation kanske.

Förra året fick Svenska kyrkans församlingar in minst 100 miljoner kronor i kollekt. Hur mycket av det som går till banker och andra aktörer som hanterar pengarna är inte känt.

Det finns inga krav från myndighetshåll att Sveriges banker måste hantera kontanter. Det finns heller inga krav på att servicen ska vara gratis. Bankerna kan ta vilka avgifter de vill.

Men frågan är under utredning. Post- och telestyrelsen har fått ett regeringsuppdrag att ”kartlägga tillgång till och analysera behov av grundläggande betaltjänster”.

Myndigheten ska särskilt titta på lösningar för hur dagskassor ska hanteras.
Ett delbetänkande kommer sista mars och uppdraget ska redovisas i sin helhet första oktober i år.
 

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum