×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Visions lag ska stoppa mobbning

2012-05-29, Tidningenvision.se

Vision har länge krävt att skyddet för de som mobbas på jobbet måste bli bättre. Nu går man från ord till handling och presenterar ett konkret förslag till en ny lag.

– Vi vill komma ifrån diskussionen om att mobbning är ett problem och fokusera på vad vi ska göra åt det, sade Carola Löfstrand, Visions ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor, när hon tillsammans med förbundsjuristerna Daniel Falk och Mikael Ruukel presenterade lagförslaget vid ett seminarium i Riksdagen.

I den ”Lag om förbud mot trakasserier i arbetslivet” som förbundet föreslår slår man bland annat fast ett förbud mot trakasserier av arbetstagare, att arbetsgivaren är skyldig att utreda trakasserier, och att den som bryter mot lagen ska betala skadestånd.

Bakgrunden till att Vision vill ha en lag är att nuvarande regler inte räcker för att facket ska kunna driva mobbningsärenden och begära skadestånd och upprättelse för enskilda medlemmar som drabbats.

Ett vanligt scenario, som förbundsjurist Daniel Falk beskriver det, börjar med att en medlem som upplever sig mobbad vänder sig till facket som begär överläggning. Om arbetsgivaren inte tar problemen på allvar kan facket hota med att kalla in Arbetsmiljöverket för inspektion. Myndigheten kan sedan, med stöd av sina föreskrifter, kräva att arbetsgivaren motverkar kränkande särbehandling. I undantagsfall hotar man med vite för att få till stånd en handlingsplan.

– Men ingenting görs i det enskilda ärendet. Vi står tandlösa, kan inte begära skadestånd, och kan inte hjälpa medlemmen. Följden kan bli att medlemmen blir sjukskriven, säger upp sig eller blir uppsagd, säger Daniel Falk.

Den enda lag som går att luta sig mot för att driva ett skadeståndsärende är diskrimineringslagen. Men då krävs att facket kan åberopa någon av diskrimineringsgrunderna, det vill säga att den enskilde trakasserats på grund av till exempel kön, etnicitet eller sexuell läggning.

I förslaget till ”Lag om förbud mot trakasserier i arbetslivet” har trakasserier definierats på samma sätt som i diskrimineringslagen. Skillnader är just att man inte gör någon koppling till diskrimineringsgrunderna. Alla trakasserier på arbetsplatsen, kränkning av någons värdighet, är enligt förslaget förbjudet.

Även praktikanter, arbetssökande och personal från bemanningsföretag som jobbar på arbetsplatsen ska enligt förslaget omfattas av lagens skydd. Den arbetsgivare som döms för trakasserier ska kunna dömas att betala både allmänt skadestånd för kränkning, och ekonomiskt skadestånd till den som drabbats.

– Det här är ett förslag. Nu samlar vi in synpunkter för att få en dialog. Flera riksdagsledamöter är intresserade och vi hoppas att fler vill delta och driva frågan framåt, säger Carola Löfstrand.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum