×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Värmland vill kontrollera all vårdpersonal

2012-05-09, Tidningenvision.se

Landstinget i Värmland vill börja kontrollera om de som söker jobb inom vården har begått några brott. Kontrollerna kommer bland annat att omfatta tandsköterskor, läkare och kuratorer.

Landstingen är i dag skyldiga att göra kontroller av personer som söker tjänster där man jobbar med barn som har funktionsnedsättningar och omfattas av LSS-lagstiftningen, till exempel utvecklingsstörning. Men Värmlands landsting vill gå betydligt längre.

Just nu tar man fram riktlinjer för att kunna kontrollera alla som söker tjänster som innebär patientkontakt. Kontrollerna ska göras genom att man uppmanar arbetssökande att visa upp utdrag ur polisens belastningsregister.

Landstinget har inlett förhandlingar med facken om hur kontrollerna ska gå till. Yrkeskategorier som omfattas är till exempel tandsköterskor, läkare, sjuksköterskor, kuratorer, transportörer, tandläkare och tandhygienister.

Personalchefen Gunnar Blomquist räknar med att riktlinjerna ska vara klara till sommaren. Han säger att landstinget vill göra kontrollerna som en försiktighetsåtgärd eftersom barn med funktionsnedsättningar och andra utsatta personer kommer i kontakt med många olika personalgrupper i landstinget och att det på förhand är svårt att veta vilka yrkeskategorier de kommer att möta.

–Eftersom gränserna är så svåra att dra vill vi införa kontroller på samtlig vårdpersonal. Då har vi tryggat upp oss så att inte någon faller mellan stolarna, säger han.

En av stötestenarna är vem som ska fatta beslut om en arbetssökande som begått brott ska få ett jobb eller inte.

–Det ska inte ligga på varje avdelningschef utan bör beslutas högre upp i organisationen för att få en riktig tolkning och hantering. Det ska också ske en värdering av det eventuella brott man har begått mot de arbetsuppgifter man har. Har man åkt fast för fortkörning är det ju inte intressant i sammanhanget, säger Gunnar Blomquist.

Vad är det för brott som kan leda till att man inte får jobb?

–Tydliga exempel är brott med sexuell anknytning som våldtäkter, pedofilbrott, utnyttjande av barn, misshandel och liknande.

Ser du någon risk att det här kan leda till ingrepp i den personliga integriteten?

–Självklart måste vi behandla det här med stor försiktighet och vi har också en diskussion med våra fackliga företrädare. Huvudsyftet är att det ska vara förebyggande, att personer som vet med sig att man kanske inte skulle bli godkänd låter bli att söka arbete hos oss, säger Gunnar Blomquist.

Beslutet att begära in registerutdrag från jobbsökande kommer från tjänstemännen i landstinget. Men landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) ställer sig helt bakom beslutet.

–Jag har inga synpunkter på det. Det låter som ett okej sätt att hantera det på, säger han.

Visions avdelningsordförande Annica Sundin säger att det kan vara bra med registerkontroller när det gäller patientsäkerheten för extra utsatta grupper. Men då krävs att reglerna är väldigt tydliga vilka yrkesgrupper som ska omfattas och vilka typer av brott som ska leda till att en jobbsökande kan väljas bort.

–Det ska vara väldigt preciserat och ska inte hänga på enskilda chefers tolkningar. Tycker arbetsgivaren att vi ska kontrollera all personal eller att vi ska kontrollera för vilka brott som helst är det inget bra alternativ, säger hon.

Annica Sundin tycker att begreppet patientnära tjänster är för diffust.

–Vad ingår i det? Är det vårdadministratörer som sitter i en reception eller en fastighetstekniker som byter rör i ett patientrum? Det finns många frågor som vi vill ha svar på först innan vi kan ta ställning.

Hon säger också att det förs diskussioner om att landstinget vill göra kontroller på redan anställda inom vissa verksamheter.

–Vad ska vi då göra med befintlig personal som de upptäcker, är det skäl för uppsägning eller omplacering?

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum