×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Socialstyrelsen svänger om depression

2012-05-14, Tidningenvision.se

För tre år sedan slog Socialstyrelsen fast att kognitiv beteendeterapi, KBT, ska rekommenderas i första hand vid depression. Nu ändrar man sig och säger att psykodynamisk terapi är lika effektivt.

I mars 2009 skrev Socialstyrelsen i sina Nationella riktlinjer att depression och ångest bör behandlas med KBT. Beslutet som var kontroversiellt, inte minst i forskarkretsar som hävdar att det saknas forskning som bekräftar metodens överlägenhet, ledde till en stor satsning på KBT inom psykvården i hela landet.

Men nu svänger Socialstyrelsen, enligt P1:s Kaliber. Där säger Martin Gerle, sakkunnig i psykiatrifrågor vid Socialstyrelsen, att vid depressionstillstånd duger de två metoderna lika bra och att det finns stora internationella studier som visar att skillnaden är hårfin.

Yvonne Ahlström, socialpolitiskt ansvarig på Vision välkomnar svängningen:

– Det har varit ett starkt fokus på KBT under senare år och det är inte bra att satsa för mycket på ett spår. Människor är inte stöpta i en mall, därför måste det finnas flera olika behandlingsmetoder, säger hon.

Psykodynamisk terapi är ett samlingsbegrepp för olika typer av behandlingsmetoder som utgår från att en människas handlingar kan påverkas av omedvetna motiv och önskningar. Inom KBT fokuserar man på att ändra icke önskvärda beteenden.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum