×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Malmö tar Fas 3 i egna händer

2012-05-31, Tidningenvision.se

Vuxendagis, slutförvaring, slaveri. Kritiken mot Fas 3, åtgärden för långtidsarbetslösa, har inte varit nådig. Malmö nöjer sig inte med att skälla – där har kommunen startat en egen Fas 3-variant med riktiga anställningar.

I dag befinner sig 30 000 arbetslösa i Fas 3, som numera är omdöpt till sysselsättningsfasen och innebär att långtidsarbetslösa efter 450 dagar får göra praktik hos så kallade anordnare. Sedan jobb- och utvecklingsgarantin infördes för fyra år sedan har dess tredje fas varit omdebatterad. Alliansen har genomfört vissa förbättringar, men många problem kvarstår.

I Malmö har den rödgröna politiska majoriteten bestämt sig för att erbjuda ett bättre alternativ. Intresset utifrån har varit stort sedan Malmömodellen drog i gång i november – Jönköping, Gislaved, Uppsala, Göteborg, Botkyrka och Helsingborg är några av de kommuner som visat nyfikenhet.

Modellen, som kallas Till arbete, går ut på att den långtidsarbetslösa efter ett års praktik på kommunen kan få en visstidsanställning i max två år. I det vanliga Fas 3 existerar inga riktiga anställningar och personerna kvalificerar sig inte för någon ny period med a-kassa.

Tanken på ett eget Fas 3-alternativ föddes när kommunalrådet Andreas Schönström (S) besökte en anordnare förra året.

– Deltagarna satt som i klassrum i en industrilokal. Det var som vuxenförvaring och jag blev förfärad. Detta hade jag upplevt bara en gång tidigare – när jag träffade en ALU-deltagare 1996. Den gången skämdes jag över att vara socialdemokrat. När jag 2011 fick inblick i
Fas 3 blev jag förfärad igen, säger han.

Totalt finns hundra platser i projektet, det innebär att bara en tiondel av alla som befinner sig i Fas 3 i Malmö får chans att delta.

– Vi kan inte hjälpa alla men vi ville pröva en modell för att åtminstone hjälpa någon. Löftet till facken är att detta är en engångssatsning för att bevisa att det går att göra något bättre, säger Andreas Schönström.

Under praktiken får deltagarna vägledning och kompetensutveckling och under visstidsanställningen får de hjälp att söka andra jobb. Lönen är kollektivavtalsenlig, som lägst 16 300 kronor. Arbetsförmedlingen står för 60 procent av lönekostnaden genom anställningsstöd och resten – 15–20 miljoner kronor – betalar Malmö stad.

– Jag tycker att Fas 3 ska avskaffas, skattepengar ska inte gå till sådana som bara vill förvara människor. Systemet är barockt. Man bör satsa mer på vuxenutbildning
i stället, säger Andreas Schönström.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum