×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Facklig förnyare

2012-05-29, Tidningenvision.se

Det har varit ett hektiskt första år för Eva Nordmark. Hon blev känd i den fackliga världen för sitt förnyelsearbete på Vision. Nu ska även TCO moderniseras.

Fakta

Ålder: 41 år.
Yrke: Förbundsordförande för TCO.
Bor: Hus i Nacka.
Familj: Gift och två barn i tonåren.
Lön: 104 000 kronor i månaden.
Intressen: Familjen, barnens fotboll, åka snöskoter, laga/äta god mat.
Dolda talanger: Tränade steppdans flera år som ung. Kan fortfarande steppa och gör det ibland som partytrick.
 

Om en stund ska Eva Nordmark upp på scen och prata EU. Och vikten av att inte tumma på fackliga rättigheter i krisens Europa. Vi är i Kungsträdgården i Stockholm för att fira Europadagen.

Uppslutningen är sådär. Ett 60-tal personer tittar på europeiska kulturyttringar i tälten på båda sidorna om scenen. Ett tiotal människor sitter och lyssnar på den slovenska folkmusiken som just nu framförs på scenen. Men de tittar mest nervöst upp mot himlen. Regnet hänger i luften, men än så länge är det bara de sista körsbärsblommorna som regnar ned från träden.

I ena handen håller Eva Nordmark sitt tal och i den andra sin smarttelefon. Hon passar på att checka in sig själv i Kungsträdgården på Facebook. Samt på fackförbundet ST, där hon träffat styrelsen strax innan men glömt att checka in. När fiol och gitarr klingat av går hon upp på scenen och hälsar alla välkomna. Det blir 20 minuter om finanskrisen, Europafacket och tillväxt via gröna jobb.

– Fler och fler viktiga beslut tas på EU-nivå, därför är det viktigt att facket finns på den arenan, säger Eva Nordmark.

TCO:s främsta uppgift är att påverka statsmakterna, både på nationell och internationell nivå. Eva Nordmark har nu varit ordförande för centralorganisationen i ett år. Ett väldigt intensivt år som främst handlat om att bli varm i kläderna. Hon har åkt land och rike runt och pratat med medlemsförbunden och lärt sig hur arbetet i Europafacket, EFS, fungerar. Kort sagt har hon aldrig jobbat så mycket som under det gångna året.

– Det har varit en otroligt intensiv tid, men det beror mycket på mina egna ambitioner. Det gäller att smida medan det är varmt, så att säga.

Politiker, medlemsförbund och en mängd organisationer har visat intresse för TCO och velat träffa henne. Då är det svårt att tacka nej. Men det blir lite stressigt med alla möten.

Flera rapporter visar att de som stressar mest är kvinnliga chefer. Samt att farlig stress främst orsakas av hög arbetsbelastning och låg känsla av kontroll. Eva Nordmark driver aktivt frågan om ett hållbart yrkesliv, fritt från stress.

Är det inte lite dubbelmoral att du själv jobbar så mycket?

– Ja, det kan man kanske tycka. Och visst har det varit stressigt ibland och en hel del övertid. Men jag har en bra arbetsmiljö och stor känsla av kontroll. Så det är inte ett problem på det sättet. Och jag har Hanna vid min sida varenda minut – utan henne skulle jag inte överlevt!

Hanna Finmo är Evas assistent. Eller snarare Evas skugga. Hon sköter allt från att beställa taxi till att skriva ordförandens tal. Nu har vi bråttom, påminner hon. De både försvinner snart i regnet som just börjat falla. Privat lunch och några ärenden på stan. Två timmar senare är det EU igen. Den här gången på Europahuset.

TCO presenterar en utvärdering av EU-ländernas löften om att skapa grönare ekonomier. Resultatet visar att det inte hänt så mycket. Stora delar av EU står och stampar.
Diskussionen kring rapporten pågår som intensivast när Eva och Hanna tyst smyger ut ur salen. Taxin väntar. Eva Nordmark ska träffa TCO-råden ute på kursgården Bergendal i Sollentuna, strax norr om Stockholm.

Eva Nordmark gjorde sig ett namn i den fackliga världen i och med sitt förnyelsearbete på dåvarande SKTF. Sture Nordh, även han från SKTF, rekommenderade Nordmark som sin efterträdare på TCO. Hon fick förtroendet att även förnya och utveckla centralorganisationen. Lagom till ettårsdagen dras det arbetet igång.

Varför är det viktigt med förnyelse?

– För att spela en viktig roll så ska facket inte kännas gammalt och passé. Speciellt om vi vill locka nya medlemmar. Vi måste ligga i framkant och vara ett fack i tiden.

Ett fack i tiden – vad betyder det egentligen?

– Att facket både ska vara en stark påverkandekraft i de stora samhällsfrågorna och samtidigt skapa nytta för de enskilda medlemmarna. Ett modernt fack lever i konstant förändring och vågar pröva nya arbetsmetoder.

Eva Nordmark har inga planer på att upprepa namnbytartricket. TCO kommer fortsätta att heta TCO. Och på frågan om det inte finns en risk att anpassa sig för mycket och bli för modern så svarar hon att de fackliga traditionerna och historien självklart inte får glömmas.

– Vi ska inte kasta överbord det som fungerat tidigare. Men facken kan inte överleva på gamla segrar. Vi måste i stället fråga oss vilka segrar vi ska vinna i framtiden och hur vi ska nå dit?

Kursgården Bergendal, som ägs av TCO, ligger intill Edsvikens vatten. Taxin kör upp på den lilla grusplanen framför det stora huset där bland annat Kofi Annan suttit i möten. Hanna Finmo bokar direkt en ny taxi och Eva Nordmark äter några yoghurtpraliner i lobbyn.

TCO-råden är ett nätverk för fackligt engagemang i samhällsfrågor och opinionsbildning. Det finns 22 TCO-råd i landet. I dag är de samlade i Sollentuna.

Eva Nordmark håller ett längre föredrag om förändringen hon vill genomföra. Vi måste bli bättre på att samarbeta, är hennes budskap. Som exempel tar hon a-kassan och Prideparaden. När regeringen förändrade a-kassan fanns inte en utan en handfull olika röster från TCO. Förbunden gick var och en ut med kritik och motförslag. Det var dumt, säger Eva Nordmark, men tar själv på sig en del av skulden – även Vision drev frågan aktivt. Och på Pride gick förbunden utspridda i tåget. Nu är det slut med sådana fasoner. Förbunden ska lära sig att samarbeta och gå tillsammans.

– Om vi ska påverka på riktigt måste vi kompromissa, instämma och besluta internt. Först därefter ska vi driva frågan. Med en röst.

Varumärkesarbetet ska inte handla om yta och kommunikation. Det ska handla om vilka frågor centralorganisationen ska driva. Och hur. När TCO talar ska politikern stå stilla. Om politikern vet att 1,2 miljoner medlemmar står bakom ett förslag så kan det inte ignoreras.

Här på kursgården är hon mer avslappnad. Hon skrattar, drar skämt och gestikulerar yvigt med händerna. I de mer formella sammanhangen i Kungsträdgården och Europahuset hade hon en mer neutral stil. Rak i ryggen och utan vidare kroppsspråk. Nu låter det hon säger mindre inövat.

Efter lite småprat och kramar är det dags att hoppa in i en taxi igen. Klockan har hunnit bli fem. I dag blir det ingen övertid. Inte så mycket i alla fall. Bara en kort vända upp på kontoret. Och kanske kolla lite mejl.

När a-kassan gjordes om lämnade 500 000 personer kassorna och ytterligare 200 000 facken. Att inte tappa mer och i stället bli fler är den stora utmaningen. I grund och botten handlar det om att i framtiden kunna behålla den svenska partsmodellen, säger Eva Nordmark. För facket är aldrig starkare än sina medlemmar.  

– Medlemmarnas förutsättningar förändras och nya frågor kommer upp som blir viktiga att påverka i. Det är en ständig rörelse. Man kan egentligen aldrig säga att vi är klara med vår förnyelse. Facket förändras, så är det bara.

Text: Johan Rönnblom
Foto: Rickard Kilström

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum