×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Facken kritiseras för att göra för lite

2012-05-31, Tidningenvision.se

Facket borde ta strid för sina långtidsarbetslösa medlemmar. Det menar det Fas 3-kritiska nätverket Yrkesfolk för arbete.

Jonnie Svensson, Visionsmedlem och engagerad i nätverket Yrkesfolk för arbete, anser att fackförbunden bör göra mer för medlemmar som länge har varit utan jobb.

– Facket bör vara med och ställa krav på att förbättra insatserna för långtidsarbetslösa. Vision borde ta klivet in i den samhällspolitiska debatten, säger Jonnie Svensson som tidigare varit arbetsledare på socialförvaltningen i Uppsala, men nu är arbetslös och i Fas 3.

Han anser att de tre faserna i jobb- och utvecklingsgarantin borde tas bort.

– Det blir stigmatiserande att vara i Fas 3. När du varit arbetslös i 450 dagar får du inte längre starta eget företag och det blir svårare att få tillgång till utbildning för att komplettera sina kunskaper. Det är inte människovärdigt och det leder inte någonstans.

Vissa LO-förbund har varit aktiva i debatten om Fas 3, men fackförbunden i TCO har inte varit lika synliga. Både Vision och TCO instämmer dock i mycket av den fackliga kritiken som riktats mot Fas 3.

– Vision är naturligtvis kritiskt till Fas 3, men vi driver huvudsakligen vårt engagemang via TCO, som enligt min mening har tagit debatten. Anledningen till att LO varit mer synligt är att de har fler medlemmar i Fas 3, säger Visions förbundsordförande Annika Strandhäll.

TCO-utredaren Mats Essemyr menar att Fas 3 innehåller för lite utbildning.

– Arbetsmarknadspolitiska åtgärder måste rikta in sig mot kompetensutveckling. Nu har vi istället en ensidig satsning på att de i Fas 3 ska få vara på en arbetsplats. Alliansen har ju skurit ner kraftigt på arbetsmarknadsutbildningar.

Gör facken tillräckligt för dessa medlemmar?

– Fas 3 är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, vi bestämmer inte över den. Vi diskuterar det här med regeringen, men vi har ingen makt att påverka villkoren. Det enda vi kan göra är att samråda med Arbetsförmedlingen att villkoren inte får vara hur dåliga som helst.

Tomas Tobé (M) avgående ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, menar att Alliansen har gjort mycket för att förbättra Fas 3.

– För att komma tillrätta med problemen gjorde vi en stor satsning i 2012 års budget. Det innebär högre handläggartäthet, fortsatt möjlighet till arbetsmarknadsutbildning och möjlighet till särskilt anställningsstöd med extra handledarstöd. Det är även viktigt att Arbetsförmedlingens kontroller av anordnare fortsätter så att insatsen inte missbrukas. Alliansen följer utvecklingen inom sysselsättningsfasen noga, det är viktigt att vi ständigt arbetar med att ytterligare förbättra.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum