×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stora vinster på personlig assistans

2012-06-05, Tidningenvision.se

För liten del av assistansersättningen går till löner. Följden har blivit att vinstdrivande assistansföretag överkompenseras med två miljarder kronor om året, visar en granskning.

För kommuner är det en dålig affär att anordna personlig assistans. Schablonersättningen på 267 kronor i timmen täcker inte kostnaderna för löner och administration. För assistansföretagen, som generellt har lägre kostnader till följd av bland annat lägre löner, är det desto mer lönsamt.

Det visar en analys av timschablonen för personlig assistans som gjorts av ISF, Inspektionen för socialförsäkringen.

Konsekvensen har blivit att vinstdrivande företag har tagit en allt större del av assistansmarknaden, samtidigt som kommunerna utför allt mindre i egen regi. I Västerås har kommunen till och med lagt ned sin assistansverksamhet och hänvisar numera alla brukare till ett privat vårdföretag. Andra kommuner följer i samma spår.

1997, när schablonersättningen infördes, utfördes en fjärdedel av all personlig assistans av företag, nu är andelen snart hälften. Och det är en lönsam bransch, visar IFS granskning. Av schablonersättningen på 267 kronor är tanken att 87 procent, 160 kronor plus sociala avgifter, ska användas till löner för personalen. Resterande 13 procent ska gå till övriga kostnader inklusive vinst. I själva verket är lönekostnaden betydligt lägre, i snitt 141 kronor i timmen, med följden att en större del av ersättningen kan användas till övriga kostnader, eller tas ut i vinst.  Enligt ISF uträkningen överkompenseras de privata företagen med 54 kronor per assistanstimme, vilket motsvarar 2,3 miljarder kronor per år under 2011 och 2012..

ISF föreslår att regeringen ser över systemet med schablonersättning så att den bättre speglar nivån för assistenternas löner. 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum