×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Mästarnas mästare på Tjejmilen

2012-06-12, Tidningenvision.se

Hon har sprungit Tjejmilen 25 gånger och vunnit många guld i löpartävlingar. Behöver man tips inför Tjejmilen är det långdistanslöparen Evy Palm, 70 år, man ska prata med.

Fakta

Ålder: 70 år.
Gör: Aktiv pensionär.
Bor: Lidköping.
Bästa träningsrundan: Råda, ett friluftsområde i närheten av bostaden.
Förväntningar inför Tjejmilen 2012: ”Man blir ju tyvärr inte bättre med åren. Jag hoppas kunna springa milen på 55–60 minuter.” Hennes bästa tid på Tjejmilen är 34 minuter.

Hemma hos Evy Palm i Lidköping står det stora pokaler överallt. På kylskåpet, i tvättstugan och som blomkrukor. Hon är känd som långdistanslöparen som hade sin topp sent i livet och numera också som en av dem som deltagit i tv-programmet Mästarnas mästare. Hon springer fortfarande flera gånger i veckan, men då blir det "bara" någon mil.

– Jag kände att löpning var något som passade mig. Jag njuter när jag är ute och springer och det har aldrig känts jobbigt att ta på mig löparskorna – även om det varit snöstorm. Det är väl därför jag orkat hålla i det i alla år.

När Evy Palm var 34 år började hon och en väninna springa i skogen. Även om hon ofta vann 60-metersloppen i skolan hade hon inte tränat sedan ungdomen.

– Det var lite inne att springa så jag och min väninna började träna. Men det var inte så seriöst, vi stannade och plockade svamp emellanåt.

Hon fick höra om ett kommunmästerskap och tänkte att nog skulle hon klara att springa två kilometer. Och visst klarade hon det. Hon vann hela tävlingen. Evy Palm fick upp ögonen för löpning och tävling och började satsa på ett lokalt millopp i terräng.

– Jag hade ju ingen aning om hur jag skulle träna. Men jag kom tvåa i det loppet och året därpå slog jag tjejen som vunnit över mig då.

När hon vunnit terrängloppet kom hon i kontakt med Håkan Palm från Lidköpings IS, som frågade om hon behövde hjälp med träningen. Han kom sedan att bli hennes tränare.

1980 skulle hennes man springa Stockholm Maraton och Evy Palm följde med för att heja. Hon tyckte att det såg så roligt ut att hon anmälde sig året därpå och gick i mål på tiden 3 timmar och 7 minuter.

– Det var mest för att testa och känna på hur det var att springa ett maraton. Jag var jätte­nöjd och glad med tiden. Sen började jag träna för att komma under tre timmar och började öka på mina distanser.

Elitkarriären tog fart och Evy vann guld i olika maraton, Tjejmilen, Göteborgsvarvet, deltog i Finnkampen, VM och OS. Sin bästa tid i ett maraton gjorde hon 1989 i London på tiden 2.31. Då var hon 47 år gammal. Hon är nöjd över sin sena karriär. Döttrarna var så pass stora att de klarade sig själva så hon hade tid att satsa.

– Jag började i rätt tid. Det är klart att det hade varit kul om jag var på topp när jag var 30 år för att se om jag hade kunnat bli bättre. Men jag tänkte mest att jag tränar på så får man se vad det blir av det. Om jag hade varit yngre hade jag nog satt mer press på mig själv.

Att hon blev en så duktig löpare tror hon beror på en medfödd talang och att hon som barn var ute och kutade mycket.

– Vi var ute och lekte, sprang i kapp och spelade brännboll. Det gör inte barn i dag. Och så tror jag att jag har löparhuvud. Jag öppnar försiktigt, det är många gånger jag hållit in fart på en mara för orka hela vägen. Många springer sig trötta redan i början av ett lopp.

Samtidigt som hon var en välkänd distanslöpare jobbade hon hela tiden som kökschef på en skola i Lidköping.

– Jag tror inte att det är bra att bara gå hemma och fokusera på träningen. Jag stortrivdes med mitt jobb och vi som jobbade där hade så roligt tillsammans.

Jobbet gjorde att hon fick distans till alla tävlingar. Folk frågade såklart hur det gick på loppen men sedan pratade de om annat, vilket Evy Palm tyckte var skönt.

Nu är hon en aktiv pensionär som varje år håller i löparresor till Portugal. Tjejmilen är det enda lopp hon springer i dag.

– Jag tänker fortsätta delta till Tjejmilens 30-årsjubileum, som är nästa år. Sen får det nog räcka, säger hon.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum