×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Löneupprop sprider sig

2012-06-13, Tidningenvision.se

Tandsköterskorna i Jönköpings landsting gör uppror mot de dåliga lönerna. En ingångslön på 19 300 och en medianlön på drygt 22 000 är alldeles för lite, anser de.

– Jag tycker att det är skandal, det är alldeles för lite pengar. Lönen är så låg att man blir chockad.

Så säger tandsköterskan Cecilia Fridh, 25 år, om sin lön på 20 000 kronor. Att försörja två barn – just nu är hon föräldraledig – och betala huslånet med en sådan lön är inte lätt.

– Det går precis runt varje månad. När jag studerade för ett par år sedan hade jag trott att jag skulle få en lön på mellan 23 000 och 25 000 kronor, säger hon.

Tandsköterskorna i Jön­köpings läns landsting är mycket missnöjda med löneläget. Att motivera unga att ta studielån och gå en utbildning på ett och ett halvt år är svårt, anser de.

– Vi har blivit bortglömda i lönediskussionerna. Det är bara tandläkarna och hygienisterna som lyfts fram hela tiden och det är vi trötta på, säger Anita Hult, tandsköterska och Visions arbetsplatsombud på Vetlanda folktandvård.

Många tjänar efter 30 år inte mer än medianlönen. Själv anser Anita Hult att den borde ligga flera tusenlappar högre än i dag.

– Jag tycker att medianlönen för tandsköterskor bör ligga mellan 25 000 och 26 000 kronor, slår hon fast.

Det motiverar hon med att yrkesgruppen fått ett mycket mer självständigt arbete på senare år och utför många kvalificerade arbetsuppgifter.

Som till exempel att lägga bedövning, göra fyllningar, vara ansvarig för hygien och smittskydd, informera på barnavårdscentralen och i skolor, sköta administrativt arbete och hålla koll på Försäkringskassans alla regler.

Men landstingets politiska ledning har föga förståelse för lönekraven.

– Vi gjorde en särskild satsning på tandsköterskor för en tid sedan. Nu ligger vi på den nivå som vi tycker är rimlig, säger Martin Hytting (m) ordförande i landstingets lönedelegation.

Den som är missnöjd med lönen bör i stället satsa på en chefskarriär, tycker han.

– Det finns alltid den möjligheten. Att välja att jobba på en mindre attraktiv ort är ett annat sätt. Då kan det vara lättare att förhandla upp lönen, säger Martin Hytting.

Trots det låga löneläget har Cecilia Fridh inga planer på att byta yrke. Hon gillar sitt jobb och brinner för att hjälpa folk. Särskilt de som har stora problem med tänderna.

– Att kunna göra något för dem känns jättefint. Och så älskar jag kontakten med patienterna. Att till exempel genom lek och lite bestämdhet få ett barn som inte vill att gapa är härligt.

Sara Jonerin
sara.jonerin@vision.se, 08-789 63 87

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum