×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Lönesamtal inte självklart för alla

2012-06-14, Tidningenvision.se

Individuella löne­samtal är en del av Visions kollektivavtal. Men flera Vision-medlemmar vittnar om att arbetsgivare hoppar över samtalen och då begår avtalsbrott.

Enligt rådgivningscentret Vision Direkt är det framför allt Vision-medlemmar på privata vård- och behandlingsföretag som berättar om arbetsgivare som struntar i lönesamtal i samband med lönerevision.

– Det är allvarligt. Hela löne­avtalet bygger på dialog, annars är det avtalsbrott, säger Tommy Löfgren, regional ombudsman på Vision, som uppmanar felaktigt behandlade medlemmar att höra av sig för att få hjälp med central konsultation.

Maria Sundling Grundtman, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Vård­före­tagarna, som samlar privata vård- och behandlingsföretag, håller med.

– Det är jätteviktigt att ha lönesamtal, och vår bild är att det sköts väl i branschen som helhet, men det finns alltid enstaka fall där det inte fungerar. Vi håller tillsammans med Vision på att ta fram information för att stötta företagen, säger hon.

En av dem som drabbats är Béatrice Fahlman, medicinsk sekreterare på Carema skrivbyrå.

– De individuella lönesamtalen konfiskerades helt i år, säger hon och berättar att årets pott lades på den provisionsbaserade delen av lönen.

Mer pengar per skrivet tecken alltså.

– Arbetsgivaren tyckte inte att det var någon idé att ha löne­samtal eftersom lönepåslaget är lika för alla. Men då har man inte förstått avtalet för fem öre och det är under all kritik. Vi känner oss överkörda, säger Béatrice Fahlman, som ändå vill understryka att hon gillar sin arbetsplats.

Caremas regionchef i Stockholm, Lasse Källström, tycker inte att kritiken är befogad.

– Vi har haft ett flertal gruppmöten om att fördela potten på den rörliga ersättningen som är åtkomlig för alla. Alla anställda som önskat har sedan erbjudits individuella lönesamtal, säger han.

Vad gäller erbjudande om lönesamtal står ord mot ord. Oavsett, lönesamtalet är inte något som ska erbjudas utan något som det centrala avtalet med Vision kräver.

– Vi kanske inte har lusläst avtalet och följt det bokstavligt, men våra intentioner har varit att följa det, säger Lasse Källström och tillägger att få andra arbetsgivare ger lika höga löner till medicinska sekreterare som Carema skrivbyrå betalar sina.

Visions ombud på Carema-koncernen, Magnus Sällström, menar att provisionssystemet, som medarbetarna har gått med på, inte ger utrymme för individuella lönepåslag. Men han tycker ändå att det är olyckligt att lönesamtalen har slopats.

– Man kan ju diskutera annat än lön i ett lönesamtal, som friskvårdspeng eller andra förmåner.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum