×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kvinnors löner knappar in långsamt

2012-06-20, Tidningenvision.se

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska, om än i långsam takt. I snitt tjänar männen nu 4 400 kronor mer i månaden.

I fjol var den genomsnittliga månadslönen för kvinnor 26 800 kronor och för män 31 200 kronor. Jämfört med 2010 har därmed löneglappet minskat från 14,3 procent till 14,1 procent, visar en ny rapport från Medlingsinstitutet.

Den främsta förklaringen är enligt Medlingsinstitutet att lönenivåerna i de manligt dominerade yrkena är högre än i yrken där det jobbar flest kvinnor. 

Så om hänsyn tas till faktorer som yrke, ålder och utbildning krymper löneskillnaden till 5,9 procent.

Det är också stor skillnad mellan olika sektorer. Löneskillnaderna är efter den så kallade standardavvägningen störst för tjänstemän i privat sektor och minst bland kommunalt anställda.

Medlingsinstitutet har också studerat löneskillnaderna mellan könen för olika åldersgrupper. Den studien visar att män får högre ingångslöner efter utbildningen i de flesta yrken och att mäns löner stiger snabbare. För männen fortsätter också löneökningskurvan uppåt fram till cirka 45 års ålder, medan kvinnors löneutveckling planar ut vid 35-årsåldern. Studien visar också att löneskillnaderna de senaste åren har minskat mest i åldersgruppen 45-65 år. En av förklaringarna till det är att andelen kvinnor med chefsjobb ökat.  

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum