×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hallå där Mats Lahti

2012-06-29, Tidningenvision.se

Mats Lahti, miljöinspektör i Kiruna kommun, pekar på att miljöaspekten helt och hållet missades i reportaget "En ny plats på kartan" som handlar om Kirunas stadsflytt när LKAB:s gruva breder ut sig.

Vad är problemet?

– Att industrins framsida, med vinster och tillväxt, nästan alltid belyses av sig själv men den verklighet som vi miljöinspektörer ser vill få belysa, och det är inte något som kan kallas tjafs. Det finns stora konflikter mellan tillväxt, ekonomi och arbetstillfällen å ena sidan och miljö och hälsa å den andra.

Vad handlar den största konflikten om?

– Dammet från gruvkrossarna skitar ned och kan inte vara bra för hälsan. Så här på miljöförvaltningen har vi fått i uppdrag att se till att dammet minskar. Men inställningen från gruvbolaget är det kostar pengar att flytta krossarna. Dessutom har LKAB:s torrläggning av stadssjön Luossajärvi förvärrat problemet, eftersom sjön tidigare fungerade som en buffert mellan krossarna och staden.

På vilket sätt kan du som miljöinspektör påverka arbetet i en miljövänlig riktning?

– Vi har fått miljönämnden att ta beslut om att tillståndspröva sådan här verksamhet. Men det har överklagats av LKAB, så nu ligger frågan hos länsstyrelsen.

Hur är det att arbeta med miljöfrågor i Kiruna?

– Vi kämpar mycket i motvind och måste hela tiden hävda miljö- och hälsointressena gentemot ekonomin. Det finns förstås ett stöd från miljönämnden men många andra politiker är insnärjda av bruksandan som finns här i Kiruna och ställer därför inte de miljömässiga kraven.

Borde stadskärnan inte flyttas med hänsyn till gruvbrytningen, tycker du?

– Jag inser att malmen är mycket värdefull, men man borde samtidigt kunna avsätta pengar för att få en miljövänlig samhällsutveckling. Det borde man ha råd med.

 

 

 

 

 

 

 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum