×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Socialt arbete i världsfokus

2012-07-11, Tidningenvision.se

Tala med politiker och media! Den uppmaningen riktade Gudrun Schyman till socialarbetare på världskonferensen om socialt arbete.

På Älvsjömässan i Stockholm pågår världskonferensen om socialt arbete och socialpolitik, och Vision höll ett seminarium under tisdagen. Vision representerades av Yvonne Ahlström, socialpolitiskt ansvarig, och förbundsjuristen Daniel Falk. Gudrun Schyman, frilansfeminist, var också inbjuden att diskutera.

Hon berättade om sitt jobb som socialarbetare på 1970-talet.

– Vår uppgift var att tala om för politikerna vad som hände ute i verkligheten, om vad som fungerade och vad som inte fungerade. Men mycket har hänt sedan dess, och nu har budget ute i kommunerna blivit någon slags religion, sa Gudrun Schyman och drog ner mungiporna.

– Det sociala arbetet har blivit ”womenized” och nu hörs inte längre några rapporter från fronten, eftersom samhället bara lyssnar på män, fortsatte Schyman, som ändå uppmanade världens socialarbetare på seminariet att vara modiga och tala ut till politiker och media när saker inte fungerar.

Daniel Falk påminde och upplyste om den svenska offentlighetsprincipen och yttrandefriheten, som är vidsträckt för offentlig anställda. Men han tog samtidigt upp exempel på anställda som efter att ha pratat med media tvingats att sluta med motiveringen ”samarbetsproblem”.

Yvonne Ahlström tryckte på att socialarbetare måste höras i media, för att allmänheten lättare ska förstå vad de gör och för att lyfta yrket. Hon pratade också om Visions sex år gamla lagförslag, kallad lex Realia, som bland annat innebär att alla politiska beslut som rör en enskild medborgare ska ha bakgrund i en socialarbetarens professionella bedömning. Socialarbetaren bör även ha en skyldighet att anmäla ärendet för granskning om den politiska nivån fattar beslut som inte tar hänsyn till bedömningen.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum