×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Datorhaveri kostade Nacka 7,5 miljoner

2012-02-23, Tidningenvision.se

IT-leverantören Tietos driftstopp i slutet av november drabbade cirka 50 kunder, varav flera kommuner. I Nacka tog det över en månad innan alla datasystem fungerade normalt.

I Nacka fick socialtjänsten betala ut försörjningsstödet manuellt. Likaså i Kalmar och i Sollentuna där även bygglovshandläggningen och annan administration försenades. I Stockholms stad låg intranätet nere. I Flen försvann systemet som hanterar tidrapportering. I Vingåker slutade lönesystemet att fungera. I Skinnskatteberg gick det inte att skicka bankgirofiler och i Nyköping blev det tvärstopp i handläggningen av tjänstepensioner.
 
Driftstoppet hos IT-leverantören Tieto som inleddes fredagen 25 november drabbade cirka 50 kunder, visar en rapport från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som granskat haveriets konsekvenser.
 
Vissa kom lindrigt undan, andra kunde inte använda sina it-lösningar på flera veckor. I Sollentuna påverkades arbetet i över två veckor. Och i Nacka där flera centrala IT-system var utslagna hela första veckan, fungerade alla datasystem först 4 januari. Haveriet beräknas ha kostat kommunen minst 7,5 miljoner kronor.
 
MSB  konstaterar att den ökade koncentrationen av IT-drift skapar nya risker och att haveriet i höstas visar att konsekvenserna av en störning kan bli omfattande. För att förhindra allvarliga it-incidenter krävs mer säkerhetsarbete och mer samarbete mellan privata företag och offentliga myndigheter, anser MSB. Dessutom krävs bättre kunskap om hur krav på säkerhet ska ställas vid upphandlingar, hur man rapporterar om incidenter och vad IT-leverantören ska göra vid en allvarlig störning.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum