×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision kräver ändrad lönebildning

2012-12-05, Tidningenvision.se

Anställda i kvinnodominerade yrken har både sämre löner och sämst löneutveckling. Det visar en stor kartläggning som Vision har gjort.

Vision har med hjälp av statistik från SCB granskat lönerna och löneutvecklingen i 43 yrken. Siffrorna visar enligt Vision att det finns ett klart samband mellan lönen och könsfördelningen i yrket.

I yrkena med lägst löner dominerar kvinnor och det är också i dessa yrken som lönerna är mest sammanpressade vilket försämrar möjligheterna att göra lönekarriär.

Ett exempel är socionomer och psykologer där åtta av tio är kvinnor. De allra flesta tjänar mellan 24 000 kronor och 35 100 kronor i månaden, en lönespridning på 46 procent.

Bland datatekniker och dataoperatörer är åtta av tio män. Där ligger lönen mellan 22 000 och 44 400 kronor i månaden vilket innebär en lönespridning på 102 procent.

– För att lösa problemet krävs ändrade värderingar – och att den rådande normen för lönebildning görs om, säger Annika Strandhäll.

Annika Strandhäll ser det som ett problem att industrin som sätter märket för löneutvecklingen är mansdominerad. Det innebär att den kvinnodominerande sektorn inte kan komma ikapp.

– I dag tar normen bara hänsyn till de samhällsekonomiska förutsättningarna. Den borde också fästa vikt vid de samhälleliga värden som arbetet innebär, säger Annika Strandhäll.

 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum