×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision: Fel att omplacera rektorn

2012-12-07, Tidningenvision.se

Hon var rektor på en skola i Nordmaling i knappt ett år. Nu blir Anna Malmros omplacerad av kommunen. Men facket tar strid – enligt Vision har arbetsgivaren varken förhandlat eller uppgett någon giltig anledning för omplaceringen.

Fakta

Vem har tolkningsföreträdet?
Vanligtvis så ska arbetsgivarens mening gälla till dess att tvisten har avgjorts, det vill säga: arbetsgivaren har tolkningsföreträde. I Medbestämmandelagen, MBL, finns dock vissa undantag där arbetstagarsidan har tolkningsföreträde. Bland annat i fall av medbestämmanderätt enligt kollektivavtal, kollektivavtal om påföljd för arbetstagare som begått avtalsbrott, och arbetstagares arbetsskyldighet.

Vad gäller när facket lämnat in ett tolkningsföreträde?
Det betyder att fackets uppfattning ska gälla till dess att tvisten är avgjord. Vid en omplacering blir konsekvensen att arbetstagaren inte har arbetsskyldighet på den nya tjänsten. I stället ska personen vara tillgänglig för att utföra sin gamla tjänst under pågående tvist. Om arbetsgivaren vill bestrida fackets tolkningsföreträde så måste de påkalla en tvist.

Anna Malmros, Visionmedlem och rektor på Artediskolan, omplacerades i förra veckan sedan arbetsgivaren menat att hon utgör ett arbetsmiljöproblem.

– Men vi tycker inte att det finns skäl nog för att omplacera henne. Det är en väldigt drastisk åtgärd, säger Anette Carlsson, ombudsman på Visions center i Luleå, som företräder Anna Malmros.

Vision har därför lämnat in ett så kallat tolkningsföreträde, vilket innebär att fackets uppfattning ska gälla. I praktiken betyder det att medlemmen ska jobba kvar som rektor och inte på det nya jobbet som hon omplacerats till, fram till dess att tvisten har avgjorts.

Politikerna i kommunen tycker att rektorn gjort ett bra jobb, men att ”kommunikationen mellan henne och lärarna tydligen inte fungerar”, rapporterar SVT Västerbotten. Anna Malmros blir den tionde rektorn som fått sluta på lika många år.

Det verkar vara problem med arbetsmiljön och konflikter mellan lärare och ledningen, spelar det någon roll i det här fallet?

– Nej, det är i det här fallet irrelevant. Det vi nu ligger i tvist med kommunen om är att de brutit mot MBL. Alltså att de inte har förhandlat med oss innan omplaceringen, säger Anette Carlsson.

Enligt nyhetsrapporteringen så ska lärarna på skolan ha mått dåligt. Är det skäl nog att omplacera rektorn?

– Nej, det tycker jag inte. Men nu hävdar arbetsgivaren att det här problemet har pågått länge, alltså att det inte fungerat mellan henne och lärarna, men vi tycker det är väldigt drastiskt att omplacera henne i stället för att försöka lösa problemet.

Har arbetsgivaren försökt lösa problemet under det år som gått?

– De har haft ett par möten där skyddsombudet varit med men vi anser inte att de gjort tillräckligt.

Vision kommer förhandla med kommunen nästa vecka. Anna Malmros är för tillfället sjukskriven.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum