×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nytt pensionsavtal för kyrkoanställda föreslås

2012-12-21, Tidningenvision.se

Personalen i Svenska kyrkan föreslås få ett nytt pensionsavtal. Arbetsgivarorganisationerna menar att de nya reglerna skulle innebära tryggare pensioner för kyrkans låginkomsttagare.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Arbetsgivarföreningen KFO föreslår en ny modell för tjänstepensionsavtal. I början av 2013 ska fackförbunden bjudas in för överläggningar.

I det pensionsavtal som gäller just nu har personer som tjänar under 7,5 inkomstbasbelopp, idag cirka 35 000 kronor i månaden, en pension som enbart är premiebestämd. Det innebär en osäker pensionssumma i slutändan.

Pengarna som arbetsgivaren betalar som pensionspremie ( 4,5 procent av den anställdes lön) ska nämligen förvaltas och är beroende av upp- och nedgångar på börsen. Många fritidsledare, assistenter och vaktmästare i kyrkan riskerar att få en sämre pension om kapitalet satsas fel.

De som tjänar mer än 7,5 inkomstbasbelopp har en något tryggare pension, eftersom den del som överstiger 35 000 kronor i månaden är förmånsbestämd och ger en garanterad pensionsnivå.

Nu vill alltså arbetsgivarna vända upp och ned på dagens pensionsmodell. Det omvända systemet innebär att den som tjänar mindre än 7,5 inkomstbasbelopp skulle få en förmånsbestämd pension. Och den som har högre lön skulle få premiebestämd pension på den del av inkomsten som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp.

Arbetsgivarnas viktigaste argument för förändringen, förutom förbättringarna för personer med lägre inkomst, är att församlingarna idag har svårt att förutspå sina pensionskostnader. Det nya systemet skulle skapa bättre förutsägbarhet.

Det nuvarande avtalet kommer att gälla fram till att ett nytt tjänstepensionsavtal är tecknat.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum