×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Minskning av sjukfrånvaron

2012-12-13, Tidningenvision.se

Sjukskrivningarna har minskat drastiskt under 2000-talet. Kvinnor är fortfarande sjukare än män och skillnaderna är störst bland tjänstemännen.

Fakta

Exempel på yrken med hög sjukfrånvaro 2010

Antal sjukskrivningsdagar i parantes.

Kvinnor

Övriga servicearbeten, t ex bilmekaniker (18,7)

Fordonsförare (11,7)

Maskinoperatörer, trävaruindustri (11,3)

Städare m.fl. (9,7)

Vård- och omsorgspersonal, t ex undersköterskor, personliga assistenter (9,6)

Män

Övriga servicearbeten, t ex bilmekaniker (11,2)

Fordonsförare (7,1)

Biblioteksassistenter m.fl. (6,8)

Pastorer (6,4)

Behandlingsassistenter, fritidsledare (6,1)

 

Exempel på yrken med låg sjukfrånvaro 2010

Antal sjukskrivningsdagar i parantes.

Kvinnor

Högre ämbetsmän och politiker (2,1)

Chefer för särskilda funktioner (3,3)

Civilingenjörer, arkitekter m.fl. (3,9)

Ingenjörer och tekniker (4,4)

Dataspecialister (4,5)

Män

Militärer (1,4)

Civilingenjörer, arkitekter m.fl. (1,7)

Dataspecialister (1,7)

Chefer för särskilda funktioner (1,9)

Samhälls- och språkvetare (1,9)

En rapport från Försäkringskassan visar att antalet sjukskrivningsdagar för kvinnor har minskat med 66 procent mellan 2002 och 2010, och med 62 procent för männen.  Skillnaden mellan könen är fortfarande stor, även om den sakta minskar. 2010 hade kvinnor i genomsnitt sju sjukdagar medan männen hade fyra.

Det kan, enligt rapporten, bero på att kvinnor har större ansvar för hem och familj, att de söker vård oftare och att kvinnor är sjukskrivna i samband med graviditeter.

-Men varför det är störst skillnad mellan könen bland just tjänstemän vet vi ännu inte, säger Marie Mulder, analytiker på Försäkringskassan.

Tjänstemän har överlag mindre sjukfrånvaro än arbetare. Den största minskningen av antalet sjukdagar står grupperna som har mest frånvaro för; de yrken som har lägre utbildningskrav. Den drastiska minskningen kan bero på flera olika saker. Bland annat förändringar i arbetsmiljö, arbetsvillkor och regelreformer och tidigare insatser hos Försäkringskassan. Det kan också bero på att vissa personer som är sjuka inte längre syns i statistiken, eftersom de är arbetslösa, har sjuk- och aktivitetsersättning eller har gått i pension.

-Det kan vara så att de som kvarstår är yngre och friska personer, säger Marie Mulder.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum