×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Med blick för kultur

2012-12-11, Tidningenvision.se

Ett allaktivitetshus för ungdomar, ett blomstrande föreningsliv och världens förmodligen enda galgmuseum. Olofström i Blekinge må vara en liten kommun, men ett rikt kulturliv gör att man kan titulera sig Årets kulturkommun 2013.

Fakta

I Olofström månar man om att kulturen ska vara tillgänglig för alla och samarbetet med lokala kulturföreningar är en medveten strategi för att stimulera intresset för kultur och öka delaktigheten.

 

Kommunerna som ­prisats tidigare

SKTF/Vision har delat ut utmärkelsen Årets kulturkommun sedan 1987. Priset går till en kommun som bland annat arbetar lyhört och obyråkratiskt för att släppa fram de kulturella krafterna.

Sedan år 2000 har följande kommuner prisats: Västerås (2000), Borås (2001), Sunne (2002), Botkyrka (2003), Gotland (2004), Vara (2005), Gällivare (2006), Luleå (2007), Göteborg (2008), Karlskoga (2009), Karlstad (2010), Malmö (2011), Bollnäs (2012).

Var ska man börja en berättelse om kulturlivet i Olofström? Bland skatebordåkarna i ungdomshuset Växtverket, bland de 30 000 etiketter som nobelpristagaren Harry Martinsson donerade till sin hembygds museum eller bland de förväntansfulla mellanstadieeleverna på Vilboskolan som snart ska få se Cirkus Rabalders akrobatiska föreställning? Eller kanske på Galgmuseet? Med den lokala kulturprofilen Johnny Karlsson som ciceron framstår det som fullständigt självklart att vårt vanligaste bruksföremål ­hyllas med ett eget museum.

Det började för drygt tio år sedan med en tillfällig utställning. I dag trängs tusentals galgar i alla färger, former och material i den lilla lokalen och 19 proppfulla kartonger på lagret väntar på att bli sorterade och upphängda.

I taket hänger trägalgar som vittnar om att de flesta samhällen i Sverige en gång hade sina egna dam- och herrekiperingsbutiker. Här finns också hemgjorda, pyntade, byxgalgar, multigalgar och en ekivok galge i röd spets, stulen från ett horhus i Holland.

Och även om Johnny Karlsson är skeptisk till 70-talets plastgalgar har han samlat ett hundratal till en märklig installation, som berättar om den tid då man började sätta klädtillverkarnas varumärke, inte butikernas namn, på galgarna.

– Det är tråkigt med museum där folk går omkring tysta och sedan åker hem. Här blir det alltid högljudda samtal och diskussioner. Galgarna har en otrolig förmåga att trigga igång tankarna och få människor att minnas, säger Johnny Karlsson.

Galgmuseet är på många sätt typiskt för Olofström. Här finns ett uppskattat turistmål som drivs av en engagerad initiativtagare med ekonomiskt stöd av kommunen.

– Annars skulle det aldrig gå. Det här museet förutsätter att kommunen anser att det är angeläget med kulturyttringar av det här slaget. Sedan gäller det att hitta en idiot som vill driva verksamheten och så länge jag är med så fungerar det, konstaterar Johnny Karlsson med ett snett leende.

Olofström är en liten kommun i nordvästra Blekinge; ett brukssamhälle med allt färre invånare och i starkt beroende av Volvofabriken.

Men Olofström präglas också av en stolt kulturhistoria, ett rikt föreningsliv och en rad museer. På Författarmuseet i Jämshög, inrymt i nobelpristagaren Harry Martinssons och Sven Edvin Saljes gamla skola, kommer man i närkontakt med bygdens två stora författare. I kommunen finns också Åkerimuseet och Blekinge idrottsmuseum.

Och så de otaliga kulturföreningarna och evenemang som berikar det lokala kulturlivet. Här finns en kör, en teaterförening, en konstförening, hembygdsföreningar och en jazzklubb. Den klarast lysande stjärnan på Olofströms kulturhimmel är Nässelfrossan, en vecka varje sommar med lokalproducerad kultur utan vare sig öltält, hoppborgar eller inhyrda tv-stjärnor.

– Vi har inte råd med fasta kulturinstitutioner som i de stora städerna. Då behövs föreningar och engagerade människor, som i sin tur behöver stöd från kommunen, säger Elisabeth Jonsson, kulturchef i Olofström.

Det behövs också någon som håller ihop det hela. Någon som sköter kontakten med de lokala kulturföreningarna, sätter upp ­affischer, bokar artister, gör program och ser till att de olika evenemangen inte krockar.

Denne person heter Johnny Isaksson och är kommunens kultursekreterare. Som en Ville Vessla dyker han upp överallt i kulturlivet i Olofström och just nu släpper han in mellanstadieeleverna till gympasalen i Vilboskolan. Kommunen satsar på kreativa upplevelser för barn och ungdomar och nu ska eleverna få se en föreställning med Cirkus Rabalder.

– Jag gör allt utom att spela teater eller stå på scenen. Det är inte många kulturevenemang i Olofström som jag missar. Jag är nog den som går på flest konserter och teaterföreställningar i hela kommunen, säger Johnny Isaksson och ser nöjd ut.

För ett par år sedan var det problem med skadegörelse och droger bland ungdomarna i kommunen. Svaret från politikerna blev Växtverket, ett allaktivitetshus, som nu är väl inarbetat och fullt av aktiviteter. Här finns till exempel en skateboardhall, matlagningskurser, rollspel, gympagrupper och prova på ­kvällar som sker i samarbete med olika föreningar.

– Tanken är att ungdomarna själva ska bestämma vad som händer här. Så fort det dyker upp ett önskemål försöker vi hjälpa dem att dra igång en aktivitet, säger Mia Haraldsdotter, enhetschef på Växtverket.

I skatehallen är stämningen koncentrerad. Erik Nilsson, Anton Magnusson och Kevin Svensson Olsson försöker få höjd på sina hopp och kör samma trick gång på gång. Att de har fått en inomhuspark har betytt mycket, säger Erik Nilsson, när han tar en paus för att sträcka på ryggen

– Det är verkligen bra att den finns, annars hade jag inte haft något att göra på vintrarna. Nu har jag ont i ryggen, men det beror inte på skatingen utan på att jag har legat i soffan och tittat för mycket på tv, säger han.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum