×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommuncheferna ligger långt efter

2012-12-14, Tidningenvision.se

De högsta cheferna i kommunerna har dragit ifrån övriga anställda lönemässigt. Men det är fortfarande långt kvar till cheferna i det privata näringslivet.

De bäst betalda tjänstemännen i kommunerna tjänar mellan 70 000 och 110 000 kronor i månaden. Det framgår av Tidningen Visions genomgång av topplönerna i landets 20 största kommuner.

Undersökningen i förra numret visade att det är ont om kvinnor i lönetoppen i landstingen, bara var fjärde av de högst betalda cheferna är kvinna. I kommunerna är könsfördelningen jämnare. Fyra av tio toppchefer i de största kommunerna är kvinna.

Under senare år har de högsta kommuncheferna haft en bättre löneutveckling än övriga anställda. Enligt en rapport från fackförbundet Kommunal 2011 har chefernas löner ökat med ungefär 50 procent på tio år. Motsvarande siffra för övriga kommunanställda är cirka 40 procent. Uppgifter från Vision bekräftar att cheferna har dragit ifrån med ungefär 0,8 procent per år under de senaste åren.

Skolan, vården och omsorgen är de största verksamheterna i landets kommuner, sett både till antal anställda och till budgetens storlek. Trots det finns relativt få social- och skolchefer med bland de högst betalda. Däremot är stadsbyggnadsdirektörerna väl representerade.

I Linköping toppar samhällsbyggnadsdirektören löneligan. Personaldirektören Maria Kreese säger att kommunen har höjt chefslönerna för att bättre kunna matcha det privata näringslivet. Det märks särskilt på den tekniska sidan.

– I en större kommun som vår pågår flera större infrastrukturprojekt. Det kräver ett kunnigt och strategiskt ledarskap. Här tävlar vi med byggbolagen om chefer med rätt kompetens. Även om vi inte kan matcha lönerna i de privata bolagen kan vi inte ligga för långt efter, säger hon.

Även om månadslönerna är höga i kommuntoppen är det långt till nivåerna inom privat sektor.

– Lönerna inom industrin är betydligt högre. 70 000 till 80 000 kronor i månaden har ju många av våra chefer på mellannivå, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Vad säger du om en månadslön på 100 000 kronor för en kommunchef som har 10 000 anställda?

– En chef inom näringslivet med så många anställda har enormt mycket högre lön. Det är nästan så att  det inte går att jämföra lönerna, säger Camilla Frankelius.

Ett exempel är Norrköpings kommundirektör Åsa Byman Falck. Hon har över 9 000 anställda och en lön på 92 700 kronor i månaden. Försäkringsbolaget Folksams vd Anders Sundström har drygt 3 600 anställda och tjänar 417 000 kronor i månaden (2011).

Vision ser inget negativt med att de högsta cheferna i kommunerna drar ifrån de övriga anställda lönemässigt. Enligt Kjell Svahn, ombudsman på Visions funktion för löner och yrkesvillkor, är målet att alla förbundets yrkesgrupper ska stå sig bra i en jämförelse med motsvarande jobb i privat sektor.

– I dag är det bland de kommunala toppcheferna som skillnaden mot det privata näringslivet är som störst. En vd i ett börsnoterat företag har en lön som vida överstiger en stadsdirektör i en stor kommun. En tekniker i en kommun släpar också efter det privata näringslivet, men inte lika mycket.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum