×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Jättepensioner till ex-politiker

2012-12-28, Tidningenvision.se

Före detta landstingspolitiker får flera hundra tusen kronor per år i visstidspension. De kan dessutom jobba och tjäna pengar utan att pensionen minskas.

Under 2011 betalade landstingen ut 19 miljoner kronor till tidigare heltidspolitiker i visstidspension, trots att många av dem har flera år kvar till den riktiga pensionen. Det visar SVT:s granskning.

Det tidigare landstingsrådet i Stockholm, Maria Wallhager Neckman (FP), fick allra mest, 650 000 kronor, i visstidspension förra året. Den summan kan hon få varje år fram till 2024, då hon fyller 65.

Enligt SVT finns inga krav på att ex-politikerna ska söka andra jobb under tiden för att få ut visstidspension från landstingen.

Visstidspensionen ska normalt minska om de får inkomster från andra jobb. Men landstingen har ett system med fribelopp, som innebär att politikerna kan tjäna upp till en viss summa, beroende på vilket landsting de jobbat i, innan pensionen minskas. I Västra Götaland kan en före detta politiker ha en årsinkomst på 154 000 kronor utan att pensionen berörs. I Stockholm ligger gränsen på 132 000 kronor, medan Värmland, som ligger lägst, har ett tak på 44 000.

Visstidspensionerna följer riktlinjer från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som nu utreder nya.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum