×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Inget nytt pensionsavtal i sikte

2012-12-18, Tidningenvision.se

Efter nyår slutar tjänstepensionsavtalet för kommun- och landstingsanställda att gälla. Inget nytt avtal är klart, och nu uppmanar Vision de som skriver på anställningskontrakt efter 1 januari att bevaka sina pensionsvillkor.

Det var arbetsgivarna SKL som i höstas utan förvarning sade upp avtalet som reglerar tjänstepensionerna för alla anställda i kommuner och landsting. Totalt berörs cirka 1,1 miljoner anställda, inklusive de som arbetar för företag anslutna till Pacta.

Facken och SKL diskuterar nu om ett nytt avtal, men det är inte sannolikt att det kommer vara klart tills det gamla avtalet KAP-KL slutar gälla 1 januari.

Och arbetsgivarna SKL har heller inte gått med på att låta KAP-KL fortsätta gälla tills ett nytt avtal är framförhandlat.

– Vi har aldrig tidigare stött på ett så ultimativt agerande. Det är exempellöst att gå tillväga på det sättet. För våra medlemmar måste det vara möjligt att på lång sikt kunna förutse sina pensioner. Man kan inte hålla på och mixtra med pensionsavtal, säger Kjell Svahn, ombudsman på Visions funktion för löner och villkor.

För dem som redan har en anställning blir det tills vidare ingen skillnad; villkoren i KAP-KL fortsätter att gälla. Men de som nyanställs omfattas inte av KAP-KL. Deras pensionsvillkor kommer att regleras individuellt i  anställningsavtalen.

– Det gäller dels de som nyanställs och skriver anställningsavtal efter 1 januari, dels de som byter jobb och skriver nya anställningsavtal hos samma arbetsgivare. De ska för sin egen skull sätta sig in i vad KAP-KL ger för rättigheter och ställa krav om samma villkor i sina anställningsavtal, säger Kjell Svahn,

Det gamla avtalet KAP-KL består av två delar, en avgiftsbestämd och en förmånsbestämd. Alla anställda har den avgiftsbestämda delen där arbetsgivaren betalar in 4,5 procent av lönen upp till 34 125 kronor i månaden till den anställdes framtida pension. För dem som tjänar mer än så betalar arbetsgivaren dessutom in en förmånsbestämd del som garanterar en pension på 62,5 procent av den lön som överstiger 34 125 kronor.

Det är den förmånsbestämda delen SKL vill ha bort, och i de ensidiga riktlinjer man gått ut med till arbetsgivarna för anställningsavtal efter nyår vill man att tjänstepensionen ska vara helt avgiftsbestämd. Visions rekommendation är i stället att innehållet i KAP-KL tillämpas.

– Om och när vi träffar ett nytt avtal kommer det att omfatta alla medlemmar som arbetar i kommuner och landsting. Men just nu är läget att vi inte har något avtal efter 1 januari . För de som nyanställs eller byter tjänst gäller då bara de pensionsvillkor arbetsgivaren erbjuder och medlemmarna måste därför vara medvetna om vilka krav man ska ställa, säger Kjell Svahn.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum