×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Facket kräver längre semester för unga

2012-12-04, Tidningenvision.se

I Växjö driver Vision att unga ska ha rätt till lika många semesterdagar som äldre kommunanställda. De andra facken är med på noterna och har nu tillsammans begärt förhandling med arbetsgivaren.

Fakta

  • Visions har i flera års tid drivit frågan om för extra semester för medlemmar under 40 år.
  • Det har också funnits förslag om att yngre medlemmar som har barn under tolv år ska få fem dagar extra semester.
  • 1989 lagstadgades det om två extra semesterdagar, vilket innebar att alla arbetstagare hade rätt till 27 semesterdagar. I samband med den ekonomiska krisen i början på 1990-talet drogs dock de två dagarna tillbaka.
  • Vid årsskiftet 2008/2009 blev det olagligt att åldersdiskriminera. En DO-anmälan kom då in för att pröva om olika antal semesterdagar bröt mot lagen. Man konstaterade dock att det inte gör det.

Unga småbarnsföräldrar, framför allt kvinnor, upplever störst stress i arbetslivet och har svårast att få ihop livspusslet, enligt många rapporter och undersökningar. I Växjö driver Vision därför frågan om fler semesterdagar för alla under 40 år.

– Man är mitt i livet då, skaffar familj och barn, gör yrkeskarriär och ska vara en bra och närvarande förälder – men tiden räcker inte till, säger Carina Ek, Visions avdelningsordförande i Växjö.   

I en skrivelse till personalkontoret begär nu Vision tillsammans med Vårdförbundet, Lärarförbundet, Kommunal samt SACO-rådet förhandling i frågan. Frågan om extra semesterdagar togs upp redan för ett år sedan, men då blev det ett blankt nej utan förhandling. Den här gången hoppas de att politikerna ska lyssna.   

Hur många dagar extra är det vi pratar om?

– Det blir en förhandlingsfråga. Men det ultimata vore om de under 40 år får rätt till lika många dagar som vi som är över 40, säger Carina Ek.

Förbunden i Växjö är överens om att fler semesterdagar för yngre kollegor skulle ha en positiv effekt och ge tid för återhämtning. Ett av fackens viktigaste argument är att en sådan reform skulle göra kommunen till en mer attraktiv arbetsgivare. Samt att reformen inte behöver bli så dyr.

– Det skulle bli relativt billigt att genomföra reformen i dagsläget, nu när antalet äldre är så pass många i kommunen. Och genomför man det här nu innan en så stor del av personalen går i pension så har organisationen också möjlighet att växla om, säger Carina Ek.
På central nivå drev Vision frågan i förra avtalsrörelsen men fick inte igenom kravet. Carina Ek anser att frågan bör drivas igen.

– Och vi ute på avdelningarna får se till att pusha på utifrån, så att säga. Om fler avdelningar väcker frågan så borde det rimligen nå även SKL någon gång framöver. De borde se fördelen med förslaget!

1 585 av kommunens totalt 5 855 fast anställda är under 40 år och skulle få fler semesterdagar om förslaget går igenom.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum