×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

En av tio mobbad på jobbet

2012-12-12, Tidningenvision.se

På tre år har det gjorts nästan 2000 anmälningar om arbetsskada på grund av mobbning. Mer än 80 procent av dem gäller arbetsplatser i offentlig sektor. Nu pågår ett landsomfattande upprop om mot vuxenmobbning.

Fakta

Skriv ner allt som du uppfattar som kränkningar och datum, tid och
vilka personer som var där, även vittnen. Om det är möjligt kan du försöka ta
frågor över mejl, eftersom mejlkonversationer är svårare att neka till.

Prata med chefen i ett tidigt skede, om inte denna är inblandad
i mobbningen.

Kontakta facket men prata gärna med någon som inte finns på
arbetsplatsen, som ett huvudskyddsombud eller liknande. Ett arbetsplats­ombud kan vara för inblandat i vad som händer.

Var inte ensam när du träffar chefer, se till att en stödperson är med och antecknar vad som sägs.

Källa: Anita Wallstedt och Carola Löfstrand.

Anna har inte gått utanför dörren på flera dagar. Hon orkar inte ens hämta posten. För ett par månader sedan såg hon ingen annan utväg än att säga upp sig på grund av att hon kände sig mobbad på arbetsplatsen.

Anna har jobbat i en kommun under många år. Hon har haft en central roll och har kontakter över hela organisationen. Hon har alltid varit en uppskattad kollega. Men inte bland alla. För några år sedan fick hon nya arbetskamrater och inget blev längre som vanligt.

– Det sista året kändes det som att vad jag än gjorde var det fel. Det var smågrejer hela tiden. Till slut höll jag mig bara undan och tänkte att om jag är tyst och snäll och jobbar med mitt har de inget att klanka ner på, berättar hon.

Mellan 100 och 300 personer tar sitt liv varje år på grund av kränkningar på arbetsplatsen, enligt en statlig utredning. En rapport från Arbetsmiljöverket visar att nästan var tionde någon gång varit utsatt för mobbning på jobbet.

Organisation mot mobbning, OMM, håller just nu på att samla in underskrifter för att mobbning ska klassas som ett våldsbrott. Protestlistan ska sedan lämnas över till politiker i riksdagen under ett seminarium i februari 2013.

– Vi vill ha en ny paragraf i brottsbalken så att enskilda personer som mobbar kan bli dömda. Då kan vi stoppa nya fall av mobbning men också ge upprättelse för alla dem som sitter hemma och fått sina arbetsliv förstörda, säger Anita Wallstedt, på OMM.

Även fackförbundet Vision vill ha en lagändring när det kommer till kränkningar i arbetslivet, men har valt att gå en annan väg. I stället för att polisanmäla den enskilda mobbaren ska arbetsgivaren stå till svars om denna inte åtgärdar mobbningen.  Den drabbade ska också kunna få skadestånd.

– Som det ser ut i dag har du inga rättigheter och inget skydd om du blir mobbad. Vi vill ha en lagändring inom arbetsrätten, eftersom dessa fall ofta hänger ihop med arbetsrätten i övrigt, med rehabiliteringsåtgärder, lagen om anställningsskydd och så vidare, säger Carola Löfstrand, Visions ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Anita Wallstedt på OMM har hjälpt över 600 mobbningsdrabbade. De flesta, runt 90 procent, som ringer till henne är kvinnor som jobbar inom offentlig sektor. Det är personer inom socialtjänsten, vårdpersonal, lärare men även många kyrkoanställda.

– Jag tror att det beror på att privata arbetsgivare inte har råd med sådant här. Mobbning ger minus i årsredovisningen och då tar man tag i problemet redan på ett tidigt stadium.

Mobbning är svårt att upptäcka även för den som utsätts. De vanligaste tecknen på mobbning är att man känner sig motarbetad, att ingen lyssnar på ens förslag, att man inte blir inbjuden till möten eller att det blir helt tyst när man kliver in i fikarummet.

Det är något som Visionmedlemmen Anna fått erfara. Efter hand fick hon färre och färre arbetsuppgifter på kommunen. Hon kände sig utfryst av den övriga arbetsgruppen som i övrigt hade ett tajt samarbete. Så som hon själv haft med sina tidigare kolleger.

– Jag kände mig inte välkommen längre och såg bara ett alternativ – att lämna jobbet. Jag kände mig mobbad men chefen sa att ”det är så du upplever det”. Men det är såklart ord mot ord och svårt att bevisa.

Anna är sjukskriven och mår väldigt dåligt av situationen.

– Det kommer säkert att ordna sig någon gång men det känns inte så nu.

Anita Wallstedt säger att upprättelse är ett viktigt steg på vägen tillbaka.

– När jag själv blev mobbad sa socialchefen till alla mina arbetskamrater att det som jag utsatts för inte var acceptabelt. Men jag fick inte höra honom säga det och ingen bad om ursäkt. Hade jag gjort det hade jag nog kunnat repa mig snabbare än vad jag gjorde. Det var ju ett bevis på att allt inte var mitt fel, säger hon.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

 

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum