×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Pratar ensamhet mitt i gallerian

2012-08-23, Tidningenvision.se

Hon säger att hon har svart bälte i shopping. Men det är för att prata om livet med de butiksanställda som diakonen IngMarie Rice Edsbrand tillbringar sin arbetstid i affärer.

Fakta

Ålder: 51 år.

Gör: Arbetslivsdiakon i Marieberg galleria, Ikea, Örebro airport och nöjes­parken Brunnsparken.

Lön: 26300 kr/mån.

Bor: I renoverat sekelskifteshus i Sköllersta, söder om Örebro.

Familj: Man, två barn och två vuxna bonusbarn.

Intressen: Renovera hus och läsa.

En kille i en jeansbutik viker kläder på en hylla, lyser plötsligt upp och vinkar glatt när han får syn på IngMarie Rice Edsbrand, som med ett brett leende och pigga steg promenerar runt på en av sina arbetsplatser, Marieberg galleria, i Örebro. IngMarie Rice Edsbrand har blivit lite av en uppskattad kändis här. Hon är arbetslivsdiakon, anställd av en församling i Örebro inom Svenska kyrkan, med uppgift att prata med butikspersonalen om livet och om sådant som är svårt.

– Enligt kyrkoordningen är en församling till för dem som lever och jobbar, men det är inte många diakoner som har bespetsat sig på dem som jobbar, säger IngMarie Rice Edsbrand, som alltså är en av få att stötta anställda i deras vardag.

– Ibland är det bara tjenamors och väder, men ju mer jag lär känna personalen desto mer förtroliga blir samtalen, säger IngMarie Rice Edsbrand, som menar att det finns ett stort behov av att prata av sig.

Ensamhet är ett vanligt samtalsämne liksom stressen i vardagslivet.

– Det är ett himla högt tempo i samhället i dag. Till och med kriser ska gå fort. En del av mitt jobb handlar om att normalisera utveck-lingen i till exempel en sorgeprocess, som ju kan ta år.

Att prata så personligt och allvarligt gör sig inte alltid bäst mellan galgar eller bakom kyldiskar, så därför tar IngMarie Rice Edsbrand emot personal på deras fritid på församlingskontoret en gång i veckan.

– Men jag kan förstås inte lösa allt. Däremot kan vi nysta tillsammans när livet inte är rättvist och inte går att förstå. Jag blir själv prickig av utslag av försök till förklaringar till sådant som inte går att förklara.

Trots att IngMarie Rice Edsbrand ofta talar om och lyssnar till allvarliga saker är jobbet som arbetslivsdiakon det roligaste hon har haft.

– Att få träffa så mycket folk är som ett stort mingelparty, och det passar mig som är en people person.

Ändå var det bara för några år sedan som hon var urbota trött på jobbet som diakon, då församlingsdito. Och då, efter 14 år i yrket, sa hon upp sig.

– Jag funderade på att bli cykelreparatör, men jag var inget bra på det, säger IngMarie Rice Edsbrand utan att se särskilt nedslagen ut.

I stället började hon plugga kognitiv beteendeterapi, kbt, ett ämne hon känner starkt för.

– Jag kunde bara tänka mig att jobba inom kyrkan igen om det gick att kombinera med kbt-metoder på något sätt.

Ett och ett halvt år senare var hon klar med plugget och av en slump fick hon veta att ett ledigt jobb som arbetslivsdiakon i Adolfsberg-Mosjö-Täby pastorat inte hade blivit tillsatt, trots flera försök. Hon ringde upp kyrkoherden som hon kände sedan tidigare – och jobbet blev hennes.

– Tjohoo, jag blev hur lycklig som helst!

Inledningsvis var uppdraget att varsamt undersöka möjligheterna att starta ett närvaroarbete på de större arbetsplatserna inom pastoratet. Redan efter några veckor var arbetet igång på riktigt.

Det skulle kunna tyckas kontroversiellt bland exempelvis andra religiösa grupper att någon från Svenska kyrkan jobbar på en arbetsplats som en shoppinggalleria. Men IngMarie Rice Edsbrand har inte stött på patrull från det hållet.

– Nej, för jag missionerar inte min tro. Det är inte min uppgift och jag har inget behov av att göra det.

Däremot befarade centrumledningens chef, innan IngMarie Edsbrand började jobba, att gallerian skulle bli en "halleluja-miljö", berättar diakonen.

– Men när han väl hade träffat mig sa han att jag var "behagligt religiös". Hahaha, visst är det roligt? Det ska jag ha med i mitt nästa cv.

IngMarie Rice Edsbrand har också genom sitt arbete lyckats övertyga en bokstavstrogen humanist och andra skeptiker, som i en enkät visade sig vara få till antalet, om vad kyrkan har i ett köpcentrum att göra.

– Mitt uppdrag är inte att ersätta arbetsgivares ansvar för sina anställda, utan jag är ett komplement när personal har behov av att prata med någon som lyssnar och jag kan hjälpa dem att koppla in rätt instans när de ska gå vidare. Det händer ibland att jag bjuds in till ett personalmöte på någon av alla arbetsplatserna. Det kan till exempel handla om att vi pratar etik, bemötande och krisreaktioner, eller att jag stöttar någon eller ett helt arbetslag i en svår process.

Du har själv inga arbetskamrater på din arbetsplats här. Hur upplever du det?

– Jag har hur många som helst, skojar IngMarie Rice Edsbrand, och slår ut med armarna som för att visa hur stor arbetsplats köpcentret faktiskt är, och svarar sedan rakt på frågan.

– Jag har vissa uppdrag i församlingen också, där jag kan docka in och tanka ibland. Så om jag går in i något tufft kan jag be kollegorna där att be för mig. Jag kan också få handledning på Kyrkans rådgivningsbyrå.

IngMarie Rice Edsbrand tycker att hon har ett drömjobb. Å andra sidan håller ett fritidsintresse på att slockna.

– Jag går sällan i köpcentrum på min lediga tid numera. Mitt svarta bälte i shopping håller på att ryka.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum