×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nätet får fart på fisket

2012-08-14, Tidningenvision.se

Snabbast på knappen gäller. Vi har besökt Sveriges enda kommunala fiskauktion där man satsar på elektroniska räkor.

Fakta

• Båtarna kommer med fisk.

• Personalen lägger in allt som lossas i datorn. De väger fisken så att allt stämmer och kollar temperaturen.

• Ett sms skickas ut till köparna med information om dagens fångst i grova drag.

• Vid sjutiden kan alla köpare som har en "nyckel" till auktionen gå in på sin dator och kolla vad som kommit in på ett mer detaljerat plan. Då kan man se till exempel exakt antal kilo, vilken båt som fångat vad, storlek och kvalitet på fisken och skaldjuren.

• Auktionen startar 08.00. De lokala köparna sitter framför en stor skärm och har knappar som de kan trycka på när de vill köpa något. De som sitter på annat håll klickar på sin dator. En klocka startar på ett pris som auktionspersonalen bestämmer och tickar sedan nedåt. Den handlare som trycker först, och alltså är villig att betala mest, får fisken.

• Så fort någon köper fisken skrivs en etikett ut nere i fiskhallen och personalen börjar direkt packa ihop grejorna för att snabbt kunna transportera iväg det när auktionen är över. De lokala handlarna har egen personal som packar.

• En auktion brukar ta ungefär 20 minuter.

Det är tidigt på morgonen i det vykortsvackra, turisttäta Smögen på Västkusten. Från en lyxyacht hörs sång. "Rajrajdi rajriraj rajdi rajraj", sällskapet, som ännu inte gått och lagt sig efter gårdagens festande tar en till snaps.

Det är inte svårt att hitta till Smögens fiskauktion. Lukten av färsk fisk slår en i ansiktet och måsarna ligger i vattnet på behörigt avstånd och väntar. De väntar på fiskebåtarna precis som personalen på auktionen.

Räktrålaren Emely Pilegaard från Skagen glider sakta in mot kajen och angör bryggan. Det är nästan bara i Sverige som färska räkor är eftertraktade och därför lossar danskarna här. I deras eget land blir räkorna skalade i maskin och lagda i lag. Burkräkor.

Emely Pilegaard kommer inte ensam. Plötsligt råder full aktivitet på kajen. Den lilla fiskebåten Marie med hemmahamn Smögen kommer med havskräftor. Trålarna Casilo och North Sea från Skagen stannar för att lossa.

Räkorna är redan kokta på båten och fortfarande lite varma. Måsarna och trutarna har lämnat vattnet och cirklar ovanför båtarna.

Jörgen Sanne kliver ur trucken och går fram till pallarna med räk, som han kallar dem, och kniper det största skaldjuret ur översta lådan. Han har jobbat på fiskauktionen i över 20 år och vet precis hur de ska smaka och se ut. Blanka och röda. En mås är snabbt framme och sväljer räkskalet som han kastat på marken.

Det är Jörgen Sanne och hans kolleger som är köparnas ögon och smaklökar. Förr kom de hit själva och tittade på kvaliteten men nu sitter de framför en dator och handlar. På Sveriges två andra fiskauktioner, i Göteborg och Strömstad, fungerar det fortfarande som på den gamla goda tiden. Smögens elektroniska fiskauktion är unik i Sverige.

Petter Karlsson som ska hålla i morgonauktionen synar fångsten.

– Det är inte så bra i dag, ganska lite i varje båt. Det beror på att det är sommar, dels ligger några båtar i hamn för att det är semester och dels så brukar räktrålarna få mer fångst på våren.

Samtidigt betyder sommar högsäsong för räkfrossa, räktallrikar och räkmackor. I eftermiddag kommer massor med turister att sukta efter de färska skaldjuren på Smögens restauranger. Petter Karlsson tror därför att priset kan bli högt i dag.

Det vet även de lokala handlarna som travar fram och tillbaka mellan räk- och fiskbackarna inne i fiskhallen. Snart startar auktionen och de tittar, smakar och luktar på dagens fångst. Flera av dem har telefonen som fastklistrad i örat och priser, storlek och kvalitet diskuteras med andra fiskhandlare som de också ska buda för senare.

När klockan närmar sig åtta samlas de fyra lokala köparna i ett konferensrum för att på plats delta i nätauktionen. Framför sig har de en stor skärm med en klocka på.

De har knappar som de kan trycka på när de vill köpa något. Samtidigt sitter andra köpare på annat håll och klickar på sin dator. Klockan startar på ett pris som auktionspersonalen bestämmer och tickar sedan nedåt. Den handlare som trycker först, och alltså är villig att betala mest, får fisken.

Petter Karlsson ropar ut parti efter parti och handlarna munhuggs med varandra, suckar och muttrar i det mörklagda konferensrummet.

– Jag får snart en hjärtattack, säger Jonas Samuelsson från grossisten Bröderna Samuelsson.

– Det har jag redan haft, svarar Gösta Karlsson, en annan grossist.

Priset är högt, runt 300 kronor kilot för räkorna, och köparna är inte glada. Det kommer däremot fiskarna att vara.

– Det svåra är att göra alla nöjda. Fiskarna vill ha så mycket som möjligt för fisken samtidigt som köparna vill betala så lite som möjligt, säger Ewa Ericsson, ekonomiansvarig på fiskauktionen.

Men Smögen har en fördel som ofta gör att de faktiskt kan vara alla till lags. Eftersom de är en kommunal verksamhet tar de inte lika mycket i provision som auktionerna i Göteborg och Strömstad. Så även om räkorna går för ungefär samma pris som på de andra ställena tjänar fiskarna lite mer, förklarar Ewa Ericsson.

Men att den kommunala fiskauktionen skulle konkurrera med de andra tycker hon inte.

– Vi har en så liten del av marknaden, så riktig konkurrens blir det aldrig.

Fiskarna och köparna har stenkoll på priset och jämför hela tiden mellan de olika auktionerna. Är det för dyrt eller svårt att sälja till ett bra pris försvinner kunderna snabbt. Även servicen spelar in.

– Vi hade fått in Kalixrom och stod och gjorde i ordning den samtidigt som det kom en båt och la till. Han trodde att vi såg honom men vi var upptagna med annat. Efter en stund kom han in och skrek att vi ignorerade honom när han ville lossa. Den båten kom inte tillbaka på flera veckor. Fiskarna har ofta varit vakna hela natten och är trötta, berättar Petter Karlsson.

I dag hör fiskauktionen till Sotenäs kommun och det har till och från varit tufft att vara en del av kommunen. Ewa Ericsson säger att det ibland varit besvärligt när styrande politiker inte har någon erfarenhet av fiskenäringen.

– Vi får ofta höra att vi bara kostar pengar men när vi visar att vi hela tiden går med vinst, om än marginellt, blir de förvånade. En chef som vi hade såg att det här är en turistmagnet, som kommunen borde vara stolt över. Vi fick vara med på nämndmötena och svara på frågor om verksamheten och det var bra, säger hon.

Nu har en interimsstyrelse bildats som ska se över om auktionen ska bli ett helägt kommunalt bolag.

– Jag tror att det kan bli bra. I alla fall om det kommer in folk som är affärsmässiga och förstår branschen. Då kanske vi också kan börja marknadsföra oss, säger hon.

I konferensrummet fortsätter auktionen. Det ser lugnt ut på ytan men flera ton fisk och skaldjur säljs i rasande takt. Nere i fiskauktionen pågår samtidigt febril aktivitet. För varje såld back med fisk skrivs en etikett ut som ska sättas på rätt låda och snabbt packas i en bil som ska köra ut varorna till de olika destinationerna.

De lokala grossisterna har sin egen personal på plats och det divideras om vems låda som egentligen är vems. Truckar far fram och tillbaka och lådor släpas över golvet åt olika håll. Innan auktionen ens är slut har Andreas Amandusson på Bröderna Samuelsson kokat kräftorna som de köpt.

När allt är packat och klart sätter sig personalen vid ett bord på kajen för att pusta ut och äta frukost. Det har varit hektiskt eftersom de i vanliga fall är sex personer som jobbar, dubbelt som många som i dag. Flera av de anställda är tillfälligt sjuka.

Tillsammans har personalen över 100 års erfarenhet på fiskauktionen. De flesta har jobbat i minst 20 år på stället. Varierande arbetsuppgifter och ett ganska fritt jobb gör att de trivs.

– Det är ju inte bra betalt, och rätt jobbigt ibland. Men det är som att ha ett litet företag, man är delaktig i allt, jämfört med på en fabrik där du bara gör en liten, liten del. Här jobbar man verkligen, det kommer fiskare och annat folk och ingen dag är den andra lik, säger Petter Karlsson.

Hans kollega, Patrik Ottersten, som sommarjobbar på auktionen för fjärde året i rad, tillägger:

– Kan man ha bättre utsikt? Man mår bra av att titta ut här, säger han och blickar ut över det blåa havet, segelbåtarna och måsarna som flyger förbi.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum