×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Medlemsflykt efter chockhöjd a-kassa

2012-08-28, Tidningenvision.se

De kraftigt höjda avgifterna 2007 fick hundratusentals anställda att gå ur a-kassan och även lämna facket. Nu har utvecklingen vänt tillbaka något, men det gäller bara tjänstemän.

I Sverige är organisationsgraden, andelen anställda som är med i facket, fortfarande förhållandevis hög. Men jämfört med för 20 år sedan har den sjunkit kraftigt. 1993 var 85 procent av alla löntagare med i facket, nu är det 70 procent.

Den stora nedgången började 2007 när regeringen chockhöjde avgiften till a-kassorna. Därefter har nedgången fortsatt för LO-förbunden medan tjänstemännens organisationsgrad stabiliserats.

– A-kasseavgiften spelar roll för raset och för att utvecklingen sedan blev olika för arbetare och tjänstemän, konstaterar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet som forskar om facket och arbetsmarknaden.

Till en början höjdes avgiften i samtliga a-kassor. Sedan differentierades den, det vill säga att a-kassor med många arbetslösa bland medlemmarna fick högre avgift. Effekten märktes efter lågkonjunkturen för några år sedan. I osäkra tider brukar fler gå med i facket. Så blev det inte inom industrin.

– 2009 låg avgiften i IF Metalls a-kassa på 390 kronor och Civilingenjörernas på 90 kronor. Det förklarar en del varför tjänstemännens organisationsgrad ökade, säger Anders Kjellberg.

Avgiften till a-kassan kommer att fortsätta påverka hur många som är med i facket, säger Anders Kjellberg. Men det finns även andra faktorer som har betydelse: att antalet tillfälliga anställningar ökar, den ekonomiska konjunkturen, ökad outsourcing till företag som inte har samma fackliga traditioner, attityder och kunskap om facket.

– Det sker också en strukturell förändring. Andelen offentliganställda minskar och inom privat sektor sjunker andelen som arbetar i industrin. Det slår igenom starkast bland ungdomar som hamnar i de växande privata tjänstenäringarna där organisationsgraden är låg, säger Anders Kjellberg.

Tycker du att facken gör tillräckligt för att få fler medlemmar?

– TCO har varit mer på alerten med att driva kampanjer med förbunden. Men det viktiga är ändå vad som sker på den lokala nivån.

På vilket sätt?

– Både ur en nyttoaspekt och ur en social aspekt. I och med att lönebildningen har decentraliserats är det viktigare än någonsin att facket finns på lokal nivå. Och finns det ingen lokal fackklubb finns ingen att kontakta eller kontaktas av.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum