×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ligger kvar på låg nivå

2012-08-29, Tidningenvision.se

På åtta år har begynnelselönerna för tandsköterskor stigit med ungefär 3 000 kronor. En blygsam ökning, som enligt Visions ombudsman beror på en lönekartell bland arbetsgivarna.

Enligt en genomgång av lönerna som SKTF-tidningen, nuvarande Tidningen Vision, gjorde 2004 låg begynnelselönen i snitt för tandsköterskor på 15 438 kronor (siffran baseras på löneuppgifter från 16 landsting/regioner).

Samma siffra för i år är 18 445 kronor. Då ingår alla landsting/
regioner utom Västmanland, som vid pressläggningen inte var klara med 2012 års lön, i beräkningen. Det betyder alltså att begynnelselönen stigit med knappt 20 procent eller 3 000 kronor på åtta år.

– Det är ganska dåligt i förhållande till löneutvecklingstakten totalt sett. Det är säkert runt 8 procent lägre än vad lönerna har ökat med i allmänhet, säger Kjell Svahn löneombudsman på Vision.

Han anser att det beror på att det finns oskrivna regler bland arbetsgivarna om att man inte ska konkurrera med varandra genom att höja lönerna.

– Det finns ett slags lönekartell bland arbetsgivarna och en tyst överenskommelse om att inte höja begynnelselönerna. Det skulle nämligen innebära att hela lönebilden för landstingets personal förändrades, säger Kjell Svahn.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum