×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hennes rapport kan skapa nya jobb

2012-08-31, Tidningenvision.se

Minst 73 olika arbetsuppgifter skulle vårdande personal kunna lämna över till den administrativa på ortopedkliniken i Malmö. Det visar Anette Johansson i sin rapport.

Det var i vintras som Anette Johansson, medicinsk sekreterare vid ortopediska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö, fick ett uppdrag av klinikchefen, Magnus Eneroth.

Hon skulle undersöka vilka av de administrativa arbetsuppgifter som görs av vårdande personal, till exempel läkare och sjuksköterskor, som skulle kunna utföras av medicinska sekreterare i stället. Hennes tanke är att den vårdande personalen i så fall kan ägna mer tid åt patienterna, som Tidningen Vision skrev om i nummer 6.

Nu visar rapporten att den vårdande personalen utför totalt 73 olika administrativa uppgifter som de själva anser att medicinska sekreterare skulle kunna utföra (du hittar listan till höger om texten).

– Läkargruppen skriker halleluja över rapporten och vill att vi ska ta över en stor del av deras administration redan från i morgon, medan känslorna bland till exempel sjuksköterskor och undersköterskor är blandade. Vissa vill behålla de administrativa uppgifterna, kanske för att få ett välkommet avbrott i deras vårdande arbete, säger Anette Johansson.

I mitten av september ska Anette Johansson träffa ledningen på ortopedkliniken.

– Det är nu det avgörs om vi kan gå vidare eller om det bara blir en skrivbordsprodukt. Tillsammans med chefen för de medicinska sekreterarna ska jag lägga upp en strategi för hur jag ska presentera rapporten så att ledningen ser fördelarna med att vi kan avlasta den vårdande personalen.

Anette Johansson tycker dock inte att alla uppgifter som de medicinska sekreterarna egentligen är bättre lämpade för ska lyftas över från den vårdande personalen.

– Även om vi skriver snabbare och kanske till och med snyggare, så är det vissa jobb som görs mer effektivt. När till exempel en läkare har alla uppgifter i huvudet och skriver ned dem direkt.

Nu ser kliniken över vilka delar av administrationsarbetet som är lämpliga att flytta.

– Dessutom har vi inte möjlighet att ta över allt administrativt arbete, men vi hoppas att vi får ta över så pass mycket så att det landar i att vi anställer fler medicinska sekreterare, säger hon.

Anette Johansson kommer senare i höst även att kallas till ett centralt samverkansmöte med den nya sjukhuschefen, Jan Eriksson, för att redovisa sitt projekt.

– Jättespännande. Jag vet ju inte hur han tänker, men jag hoppas att han vill dra igång projektet på flera kliniker, säger Anette Johansson och tillägger med ett skratt:

– Jag drar stora växlar på det här, men det ska man ju.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum