×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Gävleborg inför alkotest för alla

2012-08-23, Tidningenvision.se

Från den 1 september får alla anställda i Gävleborgs landsting vara beredda på att närsomhelst bli alkotestade på jobbet. De som åker fast skickas hem och får avdrag på lönen.

–Vi tycker att det är en viktig patient- och arbetsmiljöfråga. Vi vill också kunna identifiera missbruk så tidigt som möjligt för att kunna erbjuda rehabilitering, säger Karin Rystedt, HR-direktör i Gävleborgs landsting.

Har ni stora problem med att personalen dricker för mycket?

–Nej, vi har väl inga särskilda problem. Men vi är väl som befolkningen i övrigt så det är klart att det förekommer, säger Karin Rystedt.

Gävleborg är det första landstinget som inför slumpvisa drogtester på alla anställda. Varje år ska 25 procent, nästan 1 700, av de anställda genom lottning väljas ut för att göra ett utandningstest. Visar provet på mer än 0,2 promille (samma gräns som vid bilkörning) skickas den anställde hem med löneavdrag för den tid man inte kan jobba.

Dagen efter ska en rehabiliteringsutredning inledas och en handlingsplan utformas.

Sedan tidigare har en av landstingets divisioner, där bland annat ambulansverksamheten ingår, samma rutiner. Testerna utförs av företagshälsovården och ska enligt Karin Rystedt skötas diskret och med stor hänsyn till den personliga integriteten. Hon kallar också testerna för ”frivilliga”. Det funkar dock inte att bara säga att man inte har lust.

–Man har rätt att vägra. Men om man inte accepterar att delta i testet ska närmaste chefen utreda orsaken. Vi måste ju försäkra oss om att ingen säger nej på grund av att man är alkoholpåverkad den dagen, säger Karin Rystedt.

Är det inte ett ingrepp i den personliga integriteten att kräva att anställda ställer upp att blåsa?

–Vi ska göra testerna med så stor respekt för de anställdas integritet som möjligt så att man inte känner sig uthängd och utlämnad. Testerna kommer att göras i ett stängt rum och med stor sekretess. Det handlar ju om patienternas integritet också. De ska känna sig trygga med att de vårdas eller behandlas av personer som inte är alkoholpåverkade.

Karin Rystedt säger att bara testerna kommer att kosta ett par hundratusen kronor om året. Dessutom tillkommer kostnader för utredningar och rehabiliteringsinsatser.

Tror du att det här kommer att avskräcka anställda från att komma påverkade till jobbet?

–Jag tror att det kommer att leda till att man har en mer öppen dialog och att man blir mer medveten om säkerhetsmarginaler.

Visions avdelning i Gävleborgs landsting har inga invändningar mot alkotesterna som nu införs.

–Det är väl bra, jag skulle inte själv vilja bli behandlad av någon som är påverkad, säger Lotta Eriksson, ordförande i Visionavdelningen.

Du tycker inte det är några problem med integriteten för medlemmarna?

–Vi har ju diskuterat det, men vi tycker patientsäkerheten väger tyngre, säger hon.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum