×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Finland går längre i bemanningsfrågan

2012-08-27, Tidningenvision.se

Finlands nya äldreomsorgslag kan komma att innehålla regler om minimibemanning. Föreslaget är 0,7 anställda per vårdtagare. Sveriges nya regler är dock sifferlösa.

Finlands omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson vill ha en paragraf i landets nya äldreomsorgslag om minimibemanning, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

I den finska lagen finns sedan 2008 en rekommendation om 0,5 anställda per pensionär på ett äldreboende, men ministern föreslår nu regler om 0,7 anställda per boende.

Frågan har delat den finska regeringen. Maria Guzenina-Richardson och hennes parti SDP (finska socialdemokraterna) är för ett fast antal anställda medan landets största parti, det konservativa Samlingspartiet, är emot. Partiet vill i stället satsa på mer vård i hemmet.

I Sverige beslutade Socialstyrelsen i somras om nya regler för bemanning. Men där finns ingen siffra utan det handlar om att varje brukare ska få ett beslut om hur stort behovet är. De nya reglerna gäller från 2014 och bara inom demensvården. Socialstyrelsen har dock fått i uppdrag att utöka föreskrifterna så att de kan gälla för alla äldreboenden.

Det finska förslaget beräknas fördubbla kostnaderna för äldreomsorgen enligt vissa kalkyler, skriver tidningen Helsingin Sanomat. Statens kostnader för lagen skulle stiga till 145 miljoner euro jämfört med de 72 miljoner som nu reserverats. Den totala kostnaden skulle bli 290 miljoner euro, eftersom staten och kommunerna ska dela på utgifterna.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum