×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Boden måste spara – överväger att ta bort valfrihet

2012-08-29, Tidningenvision.se

Bodens kommun tar till tuffa åtgärder för att rädda ekonomin. Bland annat överväger kommunledningen att ta bort valfriheten i omsorgen och minska lärartätheten i skolan.

Prognosen för Bodens kommun pekar på ett underskott på 46 miljoner kronor i år. Enligt kommunledningen krävs det nu strukturella förändringar för att kommunens långsiktigt ska få ekonomin i balans.

Främst handlar det om nedskärningar inom social- och utbildningsförvaltningarna som är de största ekonomiskt sett.

För socialnämnden innebär förslaget, som ännu inte är klubbat, bland annat att kommunen säger upp avtalen med de privata utförarna inom hemtjänsten och avveckla valfriheten enligt LOV, lagen om valfrihetssystem.

–Det där LOV är en riktig gökunge, det har ökat kostnaderna med 30 miljoner kronor på ett år då vi har haft det, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Lidberg (S).

Förslaget innebär också att kommunen ska se över dagens indelning på tio hemtjänstområden för att kunna minska kostnaderna.

Finns det några kalkyler på hur många anställda som kan bli berörda av besparingarna?

–Nej, vi har inga planer på att minska på personalen, säger han.

Johan Johansson (M) i kommunstyrelsen säger att det inte är valfriheten i hemtjänsten som ligger bakom kommunens dåliga ekonomi. Han säger att de privata utförarna är både bättre och billigare.

–Loven är inte boven och det finns inget som helst skäl att ta bort den, säger han.

Alliansen beslutade att införa LOV hösten 2009 och varslade då kommunpersonal inom hemtjänsten om uppsägning eftersom man väntade sig att många äldre skulle välja privata utförare. Valet 2010 förlorade alliansen makten. Johan Johansson säger att det nya styret med Socialdemokrater och Vänsterpartiet, som var motståndare till LOV, inte fullföljde alla varsel efter valet.

–Den nya kommunledningen anpassade aldrig kommunens utförarorganisation så där finns det ju nu en hel del luft i organisationen. Det är det som har bidragit till att kostnaderna har dragit iväg, säger han.

Inom utbildningsförvaltningen är förslaget bland annat att minska lärartätheten inom gymnasiet och avveckla gymnasieutbildningar där det är få elever. Dessutom kan öppnaförskola läggas ned och barngrupperna inom förskolan ökas från 16 till 17 barn.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum