×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vatten blir till guld i Skellefteå kommun

2012-04-26, Tidningenvision.se

Över 147 000 kronor per invånare. Så stora är tillgångarna i Skellefteå som är den överlägset rikaste kommunen i landet. Laxå kommun intar den föga smickrande sistaplatsen.

– Det beror på att vi äger vattenkraften själva, säger Susanne Aidanpää, ekonomichef i Skellefteå kommun.

När skulder och kommande pensionsförpliktelser för 2011 har räknats bort har Skellefteå kommun kvar tillgångar till ett värde av 147 386 kronor per kommuninvånare. Det visar en sammanställning som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort åt Tidningen Vision.

Därmed är kommunen ohotad i topp. På andra plats kommer Halmstad med 56 954 kronor per kommuninvånare.
En gemensam faktor för flera av kommunerna som har placerat sig på den övre delen av listan är att de kommunala energibolagen inte har sålts ut.

Även för Skellefteå stavas förklaringen vatten. Kommunen äger Skellefteå Kraft, ett av de största och mest vinstrika kommunala energibolag i landet.

– Det ger oss cirka 200 miljoner kronor mer i intäkter per år jämfört med en motsvarande kommun som har sålt sitt vattenverk, säger Susanne Aidanpää.

Enligt henne är det en förklaring till att Skellefteå har en relativt omfattande kommunal verksamhet. Bland annat är man landets badhustätaste kommun, har nästan 40 grundskolor och fler lekplatser än självaste huvudstaden.

Pengarna verkar dock inte satsas på att höja de kommunanställdas löner. Snittlönen i Skellefteå är 23 900 kronor, för riket som helhet är siffran 24 500.

– Nej, löneligan toppar vi inte. Där ligger vi nog snarare i den nedre delen, konstaterar, Susanne Aidanpää.

Laxå intar den föga smickrande sistaplatsen. Där har alla kommuninvånare en skuld på drygt 33 000 kronor.

– Varje år minskar befolkningen i kommunen med sex procent. Det är den stora förklaringen till att vi är skuldsatta, säger Cecilia Aldén, ekonomichef i Laxå kommun.

Den negativa spiralen med minskad befolkning och lägre skatteintäkter är inte unik för Laxå kommun i Örebro län. Men ingenstans är nettoskulden så stor utslagen på varje kommuninvånare, 33 383 kronor.

Cecilia Aldén berättar att kommun är mitt uppe i en omfattande översyn av verksamheten. Man ser över organisationen, administrationen och ledning för att ta reda på vad man ska göra i framtiden och vad som ska väljas bort.

– Vi måste fokusera på kärnverksamheten och få en ekonomi i balans så fort som det överhuvudtaget är möjligt.

När är ni där?

– Förhoppningsvis redan 2013 och allra senast 2014, säger Cecilia Aldén.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum