×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

"Ska använda det med gott omdöme"

2012-04-24, Tidningenvision.se

Visions jurist Daniel Falk vill förbjuda arbetsgivare att kräva registerutdrag från arbetssökande om det inte finns lagkrav. Men arbetsgivarna tycker att kontrollerna är bra.

Daniel Falk satt med i TCO:s remissgrupp till den statliga utredningen Integritetsskydd i arbetslivet som sedan ett par år ligger på regeringens bord. Den vill förbjuda arbetsgivare att begära att arbetssökande ska visa upp registerutdrag om det inte finns särskilda krav på det i lagen.

Daniel Falk tycker det är okej att arbetsgivare får kolla vissa utsatta yrkesgrupper, till exempel förskole­personal, men säger att det kan få allvarliga konsekvenser om man börjar göra generella kontroller på allt fler. Han menar att det leder till stora samhällsproblem om det blir svårt att få jobb bara för att man begått mindre brott. Då kan fler återfalla i kriminalitet för att de inte ser någon annan utväg eller bli beroende av olika typer av bidrag och ersättningar från samhället.

Han tycker också att det är ett allvarligt intrång i den personliga integriteten att tvingas visa upp ett utdrag för arbetsgivaren.

– Det här är sekretessbelagda och väldigt känsliga uppgifter som inte ska komma ut. Det straff man får är påföljden som domstolen dömer ut, man ska inte hängas ut i samhället. Om arbetsgivaren får se de här uppgifterna vet man ju inte vart de tar vägen i slutändan, säger Daniel Falk.

Christina Madfors, arbetsrättsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting är mer positiv.

– Rättsligt finns det i dag inget hinder. Kommunerna värnar ju om tredje man och vill undvika att få in personer som har begått brott av olika slag. Men vi tycker att man ska använda det med gott omdöme och vara restriktiv, säger hon.

Om kontrollen blir för slentrianmässig ser hon en risk att lagstiftaren täpper till möjligheten att inhämta registerutdrag.

Christina Madfors tycker att registerkontrollerna är en viktig pusselbit för att hålla koll på dem man anställer men säger att det också är viktigt att göra noggranna och seriösa anställningsintervjuer och ta referenser.

– Registerutdragen kan antagligen mota de stora fiskarna men de små fiskarna kan nog slippa igenom det lilla nätet också, säger Christina Madfors.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum