×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Samma jobb – skillnad på flera tusen

2012-04-05, Tidningenvision.se

Det är ingen myt. Privat anställda tjänar mer än kommun- och landstingsanställda. Inom de flesta yrkesgrupper som Tidningen Vision har jämfört är skillnaderna i snitt flera tusen kronor per månad.

Tidningen Vision har jämfört löner inom sex olika yrkesgrupper mellan privata sektorn och kommun- och landstingssektorn. I samtliga yrkesgrupper tjänar privatanställda mer än sina kolleger inom kommuner och landsting. Störst är skillnaden mellan privatanställda och kommun­anställda ekonomer, där de senare i snitt tjänar nästan 16 000 kronor mindre i månaden.

–Om statistiken stämmer så finns det andra fördelar med att jobba i offentlig sektor. Man kan få längre semester och eventuellt större flexibilitet i sitt jobb. I viss mening är det också en större trygghet att jobba i kommuner och landsting eftersom de inte går i konkurs, som faktiskt privata företag kan göra, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen på arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Men man kan inte betala hyran med trygghet, så lönen lär nog vara rätt viktig för många.

–Ja, men när vi har ställt frågor till medarbetare har vi uppfattat att lönen inte är den viktigaste faktorn, utan kommer först på fjärde plats i vad man värdesätter på jobbet. Viktigare är att man har intressanta arbetsuppgifter och att man har möjlighet att utvecklas i arbetet.

För tandsköterskan Eva-Lotta Benjaminsson blev löneskillnaden mellan de olika sektorerna tydlig när hon flyttade till annan bostadsort och därför bytte arbetsplats, från privata Praktiker­tjänst till Folk­tandvården. Hon minskade då sin lön med 2 000 kronor i månaden.

–Det är klart att jag inte är nöjd med lönen, jag jobbar ju precis lika mycket som tidigare. Samtidigt har jag själv valt att byta arbetsplats och trivs här, säger hon.

Eva-Lotta Benjaminsson berättar att hon försökte förhandla fram en bättre lön, men menar att det var tvärstopp.

–Det känns som att det är lättare att förhandla med privata arbetsgivare, medan det verkar mer förutbestämt vilken lön man får inom landstinget, säger hon och hoppas därför mycket på Vision i avtalsförhandlingarna med motparten SKL, som just nu pågår för fullt.

Visions förbundsordförande Annika Strandhäll tycker att Eva-Lotta Benjaminsson gör rätt som hoppas.

–Vi utgår från vårt yrkande om löneökningar på minst 3,6 procent. Att minska löneskillnader mellan sektorerna är också något vi driver väldigt starkt i den här avtalsrörelsen, eftersom det är en värdediskriminering som vår sektor utsätts för. Jag skulle uppskatta ett tydligare stöd från SKL i den frågan, då ju SKL själv talar om att Sveriges viktigaste jobb finns här.

Men Ingela Gardner Sundströms syn på ingångslöner visar i stället att parterna står en bit ifrån varandra.

–En låg ingångslön gör det lättare att göra lönekarriär, säger hon.

Det är ett argument som Visions ordförande, Annika Strandhäll, inte kan låta bli att skratta åt när hon hör.

–Ingångslönen är ju extremt viktig. Det är oerhört svårt att hamna rätt i lön senare om man börjar lågt, säger hon.

Snittlöner för anställda inom kommun, landsting och privata sektorn
 

YrkeKommunLandstingPrivat
Förvaltnings-/företagsekonom313003320047100
IT-chef446005330055500
Personalchef469005530055700
Datatekniker259002750032300
Ekonomichef476005520054100
Tandsköterskor 2220023600
 

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum