×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Regeringen vill ändra a-kassans arbetsvillkor

2012-04-05, Tidningenvision.se

Intjänad låg månadslön bör kvalificera till a-kassa i framtiden istället för dagens krav om ett visst antal arbetade timmar. Det anser Moderaterna med stöd av de andra i alliansen. Men från fackligt håll är man kritiska, rapporterar Ekot.

Sedan arbetslöshetsförsäkringen infördes har a-kassans arbetsvillkor baserats sig på ett visst antal arbetade timmar. För att den arbetslöse ska få a-kassa måste den ha arbetat minst 80 timmar i månaden, de senaste sex månaderna.

Nu föreslår regeringen att även deltidsarbetande och andra med kort arbetstid ska kunna få ersättning. Inkomstvillkoret bör enligt förslaget vara relativt lågt för att fler än i dag ska kunna kvalificera sig.

– Det finns väldigt många i dag som arbetar på obekväm arbetstid, till exempel en nattarbetande sjuksköterska, som är en mycket viktig bärare i samhället och som gör ett viktigt arbete och som i dag landar utanför försäkringen med nuvarande arbetsvillkor, säger arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé till Ekot.

LO ställer sig kritiskt till att förslaget och att det kan skapa nya orättvisor. De anser att det kommer bli lättare för höginkomsttagare att kvalificera sig till a-kassa än det är för dem med låg inkomst.

Vidare är man kritisk till att regeringen bland annat vill ta bort definitionen ur lagen som reglerar vilken typ av jobb arbetslösa måste söka för att inte förlora sin ersättning.

– Följden skulle kunna bli att det blir en otydligare text så att det blir en tolkningsfråga för Arbetsförmedlingen vilken typ av arbete man kan anvisa de arbetslösa till. Då finns en risk att man anvisas till arbeten som ligger lönemässigt och villkorsmässigt under kollektivavtalen. Då blir det en strid om vem som är beredd att ta den lägsta lönen och då får vi en press nedåt på lönerna för alla, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin till Ekot.

Tidigast den 1 juli 2013 kan de nya reglerna i a-kassan bli verklighet.

Johanni Sandén

johanni.sanden@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum