×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nya bemanningskrav i demensvården

2012-04-02, Tidningenvision.se

Socialstyrelsen presenterar i dag nya bindande regler för bemanningen på demensboenden. Reglerna innehåller inga krav på minimibemanning utan behoven ska avgöra personaltätheten.

I dag finns det inga formella regler för bemanningen inom demensvården. Men efter larmrapporter om inlåsta och ensamma åldringar på demensboenden och inspektioner som visade att underbemanning var vanligt förekommande har Socialstyrelsen tagit fram ett förslag på regler.

Det har funnits krav på en minimibemanning men några sådana gränser finns inte i förslaget. Socialstyrelsen föreslår i stället att behoven alltid ska styra bemanningen.

– Personer med demenssjukdom på äldreboenden har rätt att duscha, äta, gå ut eller lägga sig när de själva behöver. Det är kommunernas ansvar att ge varje individ omsorg utifrån deras behov. För att kunna göra det måste det stå klart vad var och en behöver, men så är det inte alltid i dag, säger Lars-Erik Holm, Socialstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

De nya föreskrifterna säger bland annat att:
 

  • Socialnämnden i varje kommun ska se till att alla demensboenden har tillräckligt med personal för att ge varje individ den hjälp han eller hon behöver.
  • Socialnämnden ska ta reda på vilka insatser varje person behöver och fatta beslut om det. Det ska framgå vad insatserna får för praktisk betydelse för den enskilde. På så sätt blir det tydligt för alla inblandade, inklusive anhöriga, vilken hjälp den äldre har rätt till.
  • Enheter där personer med demenssjukdom bor får aldrig lämnas obemannade.
  • Kommunerna måste skärpa kontrollen av alla demensboenden. Socialnämnden ska regelbundet följa upp hur varje enskild person har det och om personalen räcker till.

Föreskrifterna planeras träda i kraft i januari 2013.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum