×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Norge godkänner kvicksilverskada

2012-04-19, Tidningenvision.se

En norsk tandsköterska har fått sina kvicksilverrelaterade problem klassade som arbetsskada av försäkringskassan. Det är ett genombrott som kan få betydelse även för svenska tandsköterskor.

Tordis Klausen är tandsköterskan som har fått rätt i ett mål som väckt stor uppmärksamhet i Norge. Som första tandsköterska har hon fått sina kvicksilverrelaterade besvär klassade som arbetsskada av NAV, den norska försäkringskassan.

Tordis Klausen, som arbetade som tandsköterska mellan 1969 och 1992, har kämpat för sin rätt till yrkesskadeersättning i flera olika domstolar och mot en rad myndigheter innan försäkringskassan nu gav henne rätt.

– Hon har kämpat för det här i 20 år och vi är naturligtvis väldigt glada å hennes vägnar, säger Gerd Bang-Johansen, ordförande i Tannhelsesekretærernes Forbund, som ingår i fackförbundet Parat.

Segern betyder att Tordis Klausen får yrkesskadeersättning, ett engångsbelopp på 58 000 norska kronor från NAV. Med hjälp av sin fackliga organisation kan hon också söka ersättning för inkomstbortfall sedan 1992.

– För Tordis Klausen och andra tandsköterskor betyder det här att de äntligen får upprättelse. Många har blivit sjuka och nu har de fått bekräftat att det beror på kvicksilvret. Det betyder mer än pengarna för Tordis, säger Gerd Bang-Johansen, som berättar att det finns cirka 50 tandsköterskor i hennes förbund som väntar på att få sina fall prövade.

Att NAV nu har erkänt Tordis Klausens skador som en yrkessjukdom bör vara goda nyheter även för tandsköterskor i de nordiska grannländerna, enligt Gerd Bang-Johansen.

– NAV har lutat sig mot den senaste forskningen. Det bör ge en öppning för tandsköterskor i Sverige och Danmark, säger hon.
 

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum