×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kan du unna dig en kopp till?

2012-04-23, Tidningenvision.se

Carl von Linné rekommenderade drycken till dästa och feta. I dag är det kontorsarbetets egen bensin. Men hur påverkas vi egentligen av vårt ideliga kaffesörplande?

Fakta

  • Under 2010 drack svensken i genomsnitt 159 liter kaffe, eller drygt tre koppar per dag.
  • Omkring 2 procent av det odlade kaffet i världen är ekologiskt. 4,8 procent var rättvisemärkt.
  • Norden har världens högsta kaffekonsumtion. Sverige och Finland är de länder i världen där man dricker mest kaffe.

Källa: Svensk Kaffeinformation/Fairtrade Sverige

Du står vid kaffeapparaten på jobbet, det är eftermiddag och du är inne på din fjärde eller femte kopp för dagen. Du vet att koppen inte kommer att vara i närheten av så god som dagens första. Du vet också att den där urindrivande drycken tvingar dig till toaletten oftare. Ändå trycker du på kaffe-knappen. Varför?

För att koffeinet i drycken är beroendeframkallande, självklart.

Kanske står du också vid kaffemaskinen för att du är trött, för att du vill skärpa sinnena den sista arbetstimmen. Men är det verkligen sant?

– Ja, mitt intryck är att man har kunnat visa det, även om det är svårt att slå fast, säger Åke Bruce, professor emeritus i tillämpad näringslära.

Det har gjorts mängder av forskning på kaffets effekter, med resultat som pekar åt olika håll. Men några effekter tycks man kunna slå fast. På minuskontot finns risk för hjärtklappning och rastlöshet. Livsmedelsverket avråder också gravida från att dricka mer än tre koppar per dag. Större mängder kan öka risken för missfall. Extra försiktig ska man vara med kokkaffe. De kolesterolhöjande ämnen som finns i kaffe fastnar ofta i bryggkaffets filter. I kokkaffet finns inte något sådant skydd.

Goda hälsoeffekter då? Vilka är de? Åke Bruce vänder på frågan.

– Man kan säga så här. Det finns inget övertygande i att en måttlig mängd kaffe skulle vara skadlig, snarare finns det studier som pekar på en viss riskminskning för vissa sjukdomar.

Främst syftar han på diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Sedan ska man inte glömma kaffets sociala funktion, den heta drycken är en anledning till samtal och samvaro. Att kyrkkaffet och kafferepet är en del av landets folksjäl är ingen slump.

Men få saker är bra i för stora doser. Inte heller kaffe. Men när antalet koppar per dag börjar bli osunt många är svårt att säga. Det är individuellt och påverkas självklart av sådant som styrka och koppstorlek.

– Men dricker man mer än tre-fyra koppar per dag, då ska man nog ta sig en funderare, säger Åke Bruce.

Hur mycket dricker du själv?

– Jag dricker nog något mer än så. Oftast blir det snabbkaffe. Det är enklast att göra lagom mycket kaffe då.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum