×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Idéspruta

2012-04-03, Tidningenvision.se

Ett miljardprogram. Så lyder Carlos Rojas svar på frågan hur man förändrar miljonprogrammets bostadsområden. I stället för att vänta på att politikerna ska lösa problemen försöker han få invånarna att ta saken i egna händer.

Fakta

Ålder: 28 år.
Yrke: Föredragshållare, debattör.
Familj: Två söner, tvillingar som är 4,5 år och en bonusson.
Bor: Lägenhet i Alby i Botkyrka kommun.
Carlos rekommenderar: Boken Walk out walk on av Meg Wheatley och Deborah Frieze. Om att våga lämna gamla strukturer som inte fungerar och i stället hitta nya sätt att lösa gamla problem.

Det är söndag eftermiddag i ABF-huset i Uppsala och dags för det sista i en lång rad uppstarts­möten. Under ett par vinterveckor har Carlos Rojas rest land och rike runt och berättat om sitt senaste projekt Miljardprogrammet.

Till Hammarkullen i Göteborg kom ett 50-tal personer, till Krogsbäck i Malmö ett 15-tal och till Vårby gård i Stockholm ett 70-tal. Alla möttes av samma fråga: Hur vill du förbättra ditt bostadsområde?

Svaren har varit många och handlat om allt från att informera om möjligheten att lämna in medborgarförslag och välja skola till att bilda ett nätverk med engagerade lärare och få fler från förorterna att söka sig till polishögskolan.

Till mötet i Uppsala har det kommit tre personer och en reporter från ortens tidning som försöker förstå hur ett projekt utan vare sig organisation eller budget är tänkt att fungera. Han ställer ett par snabba frågor kring den magra uppslutningen innan han skyndar vidare. Nästa dag kan Uppsalaborna läsa en artikel med rubriken "Få kom till möte om miljonprogramsområden".

– Han behövde sin nyhetskrok när han kom tillbaka till redaktionen. Att tre personer kommer till mötet och vill förändra området där de bor, vilket i sin tur kan leda till att 30 personer engagerar sig är inte lika dramaturgiskt intressant att berätta om, konstaterar Carlos Rojas stillsamt när jag träffar honom ett par dagar senare i lägenheten i Alby.

Reportern i fråga må vara ursäktad, det rör sig om ett ganska ovanligt projekt. Här finns ingen organisation, ingen styrelse och inget ekonomiskt stöd. Carlos Rojas får ingen lön och vill inte ta på sig rollen som ledare.

– Det här är ett nätverk som växer under­ifrån. Om det finns engagerade människor som vill ansluta sig – vilket jag är övertygad om att det gör – kommer det här bli en ny folkrörelse som sprider sig, säger han.

Carlos Rojas har gjort sig känd som en kreativ projektmakare. Det mest omtalade är förortstidningen Gringo, som han startade tillsammans med Zanyar Adamir. Den började som en bilaga i gratistidningen Metro 2004 men utvecklades till en egen tidning med ambitionen att nyansera mediebilden av förorten och dess invånare.

Därefter startade han ett konsultbolag, bildade ett företag som genomför medborgardialoger i landets kommuner och firman Hundra lax som lär ut att det kan vara både lustfyllt och enkelt att starta eget. För att bara ta ett axplock.

När Carlos Rojas gifte sig och fick tvillingar föddes kampanjen "Klart att jag ska vara hemma", han skapade en webbsida för flerspråkiga föräldrar och i höstas kom första numret av hans tidning Babydays.

– Jag är en idéspruta, ingen förvaltare. Jag är bra på att se samband och hitta oväntade lösningar. Jag kan helt enkelt inte låta bli att dra i gång nya projekt.

Alla olika trådar ledde dock till en känsla av splittring. Allting är trots allt inte lika viktigt och i höstas upplevde Carlos Rojas ett behov av att kanalisera all sin energi. När en vän frågade vad han brann mest för insåg han att svaret var enkelt.

– Jag vill inte ägna mitt liv åt att tjata på pappor att de ska vara hemma med sina barn. Miljonprogrammen är mitt arv, de är de frågorna jag gråter för.

Den insikten ledde honom tillbaka till rötterna. Tillbaka till de tankar om förortens marginalisering som gjorde att han startade Gringo för åtta år sedan. Miljardprogrammet föddes och som en tjuvstart på projektet intervjuade Carlos Rojas nästan tusen personer i landets miljonprogram om vad de vill förbättra.

Högst upp på listan står förbättrat centrum med service och butiker, fler aktiviteter i närområdet, ökad trygghet och effektiv polis. Undersökningen visar också att främsta anledningen till att människor vill lämna förorten är det dåliga ryktet – inte för att de själva tycker att det är ett dåligt område att bo i.

– Jag växte själv upp här i Alby och tyckte att det var asgrymt. Här fanns massor med kompisar, ett socialt skyddsnät och trafikseparerade gator, men i media beskrivs allt det där som något dåligt. De negativa bilderna som folk matas med har blivit självuppfyllande.

Men den som vill ha förändring, av förorten och bilden av förorten, kan inte luta sig tillbaka och lita på politikerna. Det är själva grundtanken med Miljardprogrammet.

Enligt Carlos Rojas gör de folkvalda blixtnedslag i miljonprogrammen och drar i gång kortsiktiga symbolprojekt. Därför har han rest runt i landet och träffat, peppat och lyssnat på engagerade människor.

Förhoppningen är att goda idéer ska mångfaldigas och spridas över landet. Har man till exempel lyckats få tillbaka en bankomat i centrum i Krogsbäck så kan andra områden ta hjälp av den framgångsrika strategin.

– Väldigt få som har makt kommer från miljonprogrammen, därför går inte deras engagemang på djupet. I Botkyrka kommer bara 3 av 13 politiker i kommunstyrelsen från norra delen trots att halva befolkningen bor här. Därför kan vi inte göra oss beroende av politikerna och deras projektstöd. Därför tar vi saken i egna händer.

Varför just Miljardprogrammet? Carlos Rojas slår ut med armarna och säger att han tycker att det låter bra.

– För att det signalerar rikedom. Miljon­programmet var politikernas idé, Miljardprogrammet är en totaldemokratisk gräsrotsrörelse.

Åtta år, varken mer eller mindre, ska han ägna åt detta ovanliga projekt. Den sista december 2019 kommer den stiftelse som har skapats för att ta hand om eventuella pengar som trillar in att avvecklas.

– Det finns en poäng med att projektet är tidsbegränsat. Det ska inte bli en institution som överlever för sin egen skull precis som alla andra institutioner. Dessutom hoppas och tror jag att om åtta år kommer fler människor med makt och inflytande att ha en bakgrund från miljonprogrammen.

Hans egen roll är initiativtagarens och inspiratörens. Carlos Rojas vinkar avvärjande mot ord som "ledarroll" och "chef" och försäkrar att han varken kan eller vill vara talesperson för Miljardprogrammets räkning.

– Det optimala hade naturligtvis varit om en sån här rörelse startar på olika platser för att det finns ett behov och sedan sprider sig över landet. I framtiden kommer det säkert ske, precis som under den Arabiska våren. Men än så länge är medieinflytandet och kunskapen om hur man bedriver förändringsarbete inte tillräckligt utvecklad.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum