×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Forskningsprojekt om belastningsskador

2012-04-16, Tidningenvision.se

Trots att tjänstemännen inte utför något fysiskt betungande arbete så drabbas de av belastningsskador. Nu ska flera projekt utreda varför, skriver TCO-tidningen.

Det är Centrum för Belastningsskadeforsning vid Högskolan i Gävle (CBF) som i 35 olika projekt ska forska om varför belastningsskador uppstår, hur de kan förhindras och vad det kan finnas för lämpliga botemedel mot dem.

En av sakerna man kommer försöka lösa gåtan på är varför det är i de typiska tjänstemannajobben som belastningsskadorna ökar mest.

– Vid första anblicken är det ett mysterium. Hur kan man få ont av ett arbete där musklerna bara jobbar på 5-10 procent av sin maximala förmåga? säger Svend Erik Mathiassen, professor och chef för CBF, till TCO-tidningen.

Enligt honom finns det många hypoteser kring varför och han är hoppfull att man ska kunna få svar på frågan under de kommande åren.

- Vad gäller belastningsskador hos tjänstemän kan man tala om en ”omvänd fråga”: arbetet innebär fysisk overksamhet och just ingen variation, vilket betyder att musklerna tar stryk. Det är som att sitta i TV-soffan även under arbetstid. Arbetet är för lätt och vi skulle behöva mer ”tungt jobb” mellan varven. Den kunskapen behöver komma ut på kontoren, men frågan är hur man mäter begreppet variation, säger Svend Erik Mathiassen till TCO-tidningen.

Det är Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, som finansierat forskningen. CBF kommer att få 50 miljoner kronor under det kommande decenniet. Utöver det satsas 25 miljoner kronor varje år från högskolan i Gävle på CBF för forskning med samlingsnamnet ”Ett hälsofrämjande arbetsliv”. Det gör deras projekt till de högst finansierade av alla projekt inom arbetslivs- och arbetsmiljöforskningen i Sverige.
 

Johanni Sandén

johanni.sanden@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum