×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nya redskap i jakt på personal

2011-09-05, Tidningenvision.se

Katrineholm är mitt inne i sin första så kallade medskapande rekrytering. Två vakanta tjänster på personalavdelningen ska besättas, och metoden går ut på att man låter människor utifrån vara med, diskutera på bloggar, och påverka kommunens personalbehov.

Efter en tävling har fem personer engagerats – personalvetare och organisationskonsulter – som under en dag vistas i kommunen, analyserar personalarbetet och före­slår kravprofiler för de tjänster som ska tillsättas. Hela processen går att följa och delta i via en blogg och twitter.

–Idén kommer från kommunchefen. Jag känner inte till någon som gjort så här förut, så det är med skräckblandad förtjusning jag gör det. Men det är jättespännande, säger personalchefen Eva Wing.

Kan ni använda metoden även till andra tjänster?

–Absolut. Och kanske mest för svårrekryterade grupper.

Medskapande rekrytering är en variant på nytänkande när kommunerna letar nya metoder. Men de flesta kommuner förlitar sig i huvudsak på traditionell rekrytering. När Tidningen Vision frågar personalcheferna om deras rekryteringsmetoder är det vanligaste svaret annonsering i tidningar och på nätet.

Många uppger också att de deltar på arbetsmarknadsmässor och ibland tar hjälp av rekryteringsföretag, samt jobbar på olika sätt för att stärka varumärket och – ofta med hjälp av den egna personalen – lyfta fram kommunen som en bra arbetsgivare.
Högt på listan över rekryteringsgrepp kommer också ”kontakt med högskolan”.

I Gnosjö har man gått ett steg längre och hämtar upp intresserade studenter på utbildningsorten och låter dem vara Vip-gäster i kommunen under en hel dag.

Ytterligare en variant man lyckats med är att skriva anställningsavtal med sistaårsstudenter. Kommunen betalar studielånet sista terminen mot att studenten skriver på ett treårigt anställningskontrakt. Slutar de i förtid måste de betala tillbaka en del av studielönen.

–De sjuksköterskor vi rekryterade 2004 är kvar ännu. Så det har fungerat bra, säger Stefan Nilsson, personalchef i Gnosjö kommun.

Fungerar det inte med vanliga platsannonser?

–Det varierar. Vissa år är det helt hopplöst och vi får inte en enda sökande. Då kör vi den här varianten med studielön, säger han.
 

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Tipsa oss!

Vad vill du läsa om i Tidningen Vision? Kontakta oss på redaktionen.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum