×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Miljoner till avhoppade lokalpolitiker

2011-09-21, Tidningenvision.se

Kommuner och landsting har under det senaste året betalat ut över 70 miljoner kronor i pensioner till politiker som lämnat sina uppdrag. I många fall kan politiker som slutat frivilligt få ut 100 000-tals kronor om året.

Enligt Sveriges Kommuner och Landstings grundavtal kan politiker som tvingas gå eller slutar frivilligt få visstidspension från 50 års ålder fram till ålderspensionen vid 65.

Många har fått ut 100 000-tals kronor och det finns inga krav på att de ska söka nytt jobb. Om de får ett nytt jobb minskar pensionen, rapporterar Sveriges Radios Ekot som gjort granskningen.

Det senaste året har kommunerna betalat ut sammanlagt 73 miljoner kronor till politikerna. Under det första halvåret i år utnyttjade 450 kommun- och landstingspolitiker förmånen.

Leksands före detta kommunalråd Bertil Daniels (C), har de senaste 12 åren fått ut omkring 250 000 kronor om året i politikerpension, han var 51 år när han valde att sluta frivilligt.

Arbogas tidigare kommunalråd Kjell Söderström (S), avgick och flyttade till Filippinerna, där han nu bor på ett dykcenter. Under sju år har han fått ungefär 300 000 kronor om året.

– Jag har en fördel av det här, helt klart. Hade jag bott i Sverige hade jag nog tyckt att det hade varit en rimlig ersättning, här är ju prisnivån något annorlunda.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överväger nu att se över politikerna pensioner. Ingela Gardner Sundström (M) ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, säger till Ekot att det ha hänt en hel del i samhället sedan modellen infördes för tio år sedan.

– Inte minst arbetslinjen har ju kommit i fokus på ett helt annat sätt och mot bakgrund av den förändrade situationen som är så kan det finnas anledning att titta över modellen igen. Det är klart att politiken inte kan sväva helt vid sidan om allt annat som händer i samhället.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum