×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Mer än en kundtjänst

2011-09-13, Tidningenvision.se

Hon sitter med sex kolleger på rad med ljuddämpande skärmar emellan. Headset och en kund i andra änden av telefonsladden. Men nej, det är inget callcenter. Rosanna Mikkelsen är socionom på socialförvaltningen i Järfälla.

Fakta

• Våren 2008 startade Järfälla ett projekt för en kommungemensam kundtjänst. Den 29 mars 2010 startade kundtjänsten för vissa förvaltningar och från den 1 december 2010 går det att nå alla förvaltningar, inklusive socialtjänsten.

• Kundtjänsten i Järfälla har varit fullbokad av studiebesök från andra kommuner som vill lära sig hur de jobbar. Det stora intresset gjorde till slut att kommunen valde att anordna ett seminarium om kundtjänsten för andra kommuner i Mellan­sverige. Platserna tog slut efter tre dagar och seminariet videosändes på kommunens hemsida för dem som inte fick plats.

Välkommen till kundtjänst social­förvaltningen, du pratar med Rosanna, står det på en rosa post-it-lapp som sitter på en av Rosanna Mikkelsens tre datorer, som hon har framför sig på det rena skrivbordet. Hennes kolleger har likadana post-it-lappar, för att de ska svara samma sak.

För mindre än ett år sedan startade socialtjänsten i Järfälla kundtjänst. Då hade kommunen redan infört det för förvaltningarna bygg och miljö och barnomsorg och skola, och kultur och fritid. Rosanna Mikkelsen har jobbat här sedan i juni.

– Jag blev lite förvånad över hur mycket man kan göra på telefon. Det ringer folk som är jätteupprörda, ledsna och uppgivna. Vi kanske inte kan hjälpa dem med allt som en handläggare gör men vi kan lugna dem som är oroliga och svara på många frågor, säger hon.

Hon kommer särskilt ihåg ett samtal från en äldre kvinna som ringde och grät över att hon missat att betala en faktura. Ganska snabbt förstod Rosanna Mikkelsen att det låg mer bakom än en obetald faktura.

– Om man bara tar sig tid och lyssnar och ställer öppna frågor uppfattar man mellan raderna vad det egentliga problemet är. Det visade sig att hon var i akut behov av mer hemtjänst. Det sitter ofta väldigt långt in att be om hjälp och då får vi ta det försiktigt. Hon var jättetacksam efteråt.

Ett sådant samtal kan ta upp till 20 minuter. Men det får ta tid.

Kundtjänsten fungerar som en första sluss för socialtjänsten. Tidigare hade handläggarna fasta telefontider, till exempel mellan 9 och 10, och det var svårt för kunderna att komma fram.

– Nu är vi en mer öppen och lättillgänglig socialförvaltning. Vi kan ta hand om ren rådgivning, enklare handläggning och fakturafrågor – sådant som handläggarna tidigare också gjorde, säger Rosanna.

Bara de ärenden som kräver ett beslut skickas vidare till handläggarna vilket gör att de har mer tid att koncentrera sig på de svåra fallen. Innan kundtjänsten startades kunde socialtjänsten bara ta emot 40 procent av samtalen. I dag har de en tillgänglighet på 85 procent.

Rosanna Mikkelsen säger att det händer att folk missuppfattar vad kundtjänsten gör.

– Ibland förstår inte de som ringer hit att de faktiskt pratar med en socionom som har behörighet att titta i deras journaler. De vill prompt prata med en handläggare för att de inte tror att vi kan hjälpa till. Men folk förstår när vi förklarar vad vi faktiskt kan göra.

Samtidigt tror hon att det kan vara lättare och mer avdramatiserat att ringa till en kundtjänst än till en handläggare och be om försörjningsstöd. Många som ringer skäms och säger att det inte gäller dem, att det är en kompis som vill veta.

Rosanna Mikkelsen gick ut socialhögskolan med inriktning mot äldre och funktionshinder i januari 2010. Sedan dess har hon jobbat på äldreenheten i Järfälla. När ett vikariat dök upp på kundtjänsten tog hon tjänstledigt för att prova på.

– Det här är en jättechans att få lära sig om all annan verksamhet inom socialtjänsten. På äldreenheten blir man specialist på sitt område och går djupt in i ärendena. Här är det en annan bredd och vi ska kunna lite om mycket. Jag lär mig hela tiden något nytt och är i en förälskelsefas just nu.

För henne är det nya jobbet ett sätt att ta reda på vad hon vill göra i framtiden, vilken verksamhet hon vill arbeta inom.

– Det här är ju ett väldigt stillasittande jobb, det blir inga hembesök eller vårdplaneringar. Efterhand kommer man kanske börja sakna kontakten med klienter och att prata med dem i lugn och ro.

Samtidigt tycker hon att det är en lättnad att få avsluta ärenden och att öppettiderna är fasta mellan 8 och 16.45. Som handläggare på äldreenheten såg hon hur högarna växte på skrivbordet.

– Det blir en negativ stress och man tar lätt med sig jobbet hem. Visst har vi stresstoppar även här men det är ju ingen idé att jobba över eftersom våra arbetsuppgifter tar slut med telefontiderna.

Även om Rosanna Mikkelsen inte tar med sig pärmar med jobbpapper följer vissa telefonsamtal med henne i huvudet.

– De ärenden som sätter sig är barnanmälningar och orosanmälningar om barnmisshandel. Det tar jag väldigt hårt och det beror kanske på att jag inte behövt handskas med sådana ärenden tidigare.

På grund av sekretessen sitter socialtjänstens kundtjänst avskiljt från de andra förvaltningarnas personal. I det lilla rummet med utsikt över Jakobsbergs pendeltågsstation råder febril aktivitet denna måndagsförmiddag. Just måndagar är den dagen i veckan då kundtjänsten har som mest samtal. I ena hörnet förs ett samtal om en felaktig faktura och några skrivbord bort får en kund, som inte har någonstans att bo, numret till ett vandrarhem.

På fredag eftermiddag kommer nästa samtalstopp. Då handlar det ofta om personer som behöver akut hjälp med pengar till mat eller någonstans att bo.

– Det är svåra samtal. Det kan stå någon nere i receptionen och ringa till oss och berätta att den blivit utslängd. De är oroliga över hur de ska klara helgen.

Samtidigt pockar datasystemet, som visar hur många som står på kö, på uppmärksamhet.

– Det är tufft när man ser att fem personer står på vänt och då gäller det att samtidigt lyckas avsluta det pågående samtalet på ett bra sätt – utan att låta stressad, säger Rosanna Mikkelsen.

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum