×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kyrkoherde kräver stopp för dyra utköp

2011-09-19, Tidningenvision.se

Trots allt sämre ekonomi lägger Svenska kyrkan miljonbelopp på att köpa ut chefer. Skamligt, menar kyrkoherde Rune Wallmyr, som kräver skärpta anställningsrutiner.

Fakta

98 motioner har kommit in till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans motsvarighet till Sveriges riksdag. Kyrkomötet sammanträder den 27-30 september och fattar beslut den 25-28 oktober.

  • Skydd mot övergrepp. Svenska kyrkan borde kräva utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning av personal som ska jobba med barn och ungdomar. I kommunala verksamheter ställs detta krav och kyrkan måste göra detsamma för att skydda barn och unga mot övergrepp, anser motionären Sten Johansson.
  •  
  • Förbjud vita kuvert. Förra året beslutade kyrkomötet att präster och diakoner inte får ta emot dricks vid förrättningar som dop, vigsel och begravningar – så kallade vita kuvert. Detsamma bör gälla samtliga anställda inom kyrkan, således även musiker och vaktmästare, skriver Anna Ekström och Vivianne Wetterling i en motion.
  •  
  • Advokat vid avkragning. Präster och diakoner som prövas i domkapitlet (kyrkans egen ”domstol”) och riskerar att förlora rätten att utöva sitt ämbete bör ha rätt till en offentlig försvarare. Det anser Fredrik Sidenvall som i sin motion föreslår att stiften borde avsätta en budget för rättshjälp.
     

De senaste två åren har Svenska kyrkan på nationell nivå köpt ut personal med avgångsvederlag och pensioner för sammanlagt 36 miljoner kronor, visar beräkningar från Kyrkans Tidning. I den summan ingår inte enskilda församlingars utköp.

–Det är ungefär samma antal miljoner som totala insamlade medel till Svenska kyrkans internationella arbete, säger Rune Wallmyr, kyrkoherde i Holmedal-Karlanda församling i Karlstads stift, som tillsammans med fyra andra skrivit en motion till höstens kyrkomöte.

Förra hösten slutade tre toppchefer på Svenska kyrkans kansli i Uppsala efter en konflikt – generalsekreteraren Lars Friedner, informationschefen Henrik Pederby och personalchefen Gunnel Ahlberg. Deras avhopp kostade sammanlagt 9,4 miljoner kronor.

–Det är fel sätt att använda kyrkans pengar. Det skorrar illa både för mig och för alla frivilliga som sliter hårt för varje hundralapp genom att fixa syföreningsbasarer och lägerinsamlingar.

Rune Wallmyr anser att utköpen är en skamfläck som Svenska kyrkan borde lägga mer kraft på att tvätta bort.

–Det är ännu mer angeläget nu när kyrkan brottas med ekonomiska problem och varje tusenlapp gräver ännu större hål i en redan ansträngd ekonomi. Utköp är inte en trovärdig hantering av vare sig ekonomiska medel eller människor. Jag skäms å kyrkans vägnar.

Rune Wallmyr och hans medförfattare till motionen vill att Svenska kyrkan på central nivå ser över rutiner för rekryteringar, anställningskontrakt och när anställningar avslutas.

–En stor avgångsersättning har ofta sitt ursprung i brister i upprättade anställningskontrakt. Vi uppmanar kyrkostyrelsen att ta tag i det.
 
 

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum