×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommun på gränsen till nervsammanbrott

2011-09-29, Tidningenvision.se

Anställda i Forshaga kommun känner sig trakasserade av en privatperson som skickar tusentals mejl, begär ut stora mängder handlingar och kallar dem för myglare. Arbetsgivaren börjar bli allt mer desperat.

Fakta

• Forskaren Thomas Jordan vid Institutionen för arbetsvetenskap på Göteborgs universitet är expert på arbetsplatskonflikter. Han har ett par tips att tänka på för att undvika en konflikt liknande den i Forshaga kommun:

• Ta emot personens budskap, ta reda på vad han eller hon egentligen vill ha sagt och visa tydligt att du har förstått. Då kan det bli lättare att acceptera ett nej och man undviker att få en negativ spiral på grund av att personen känner sig orättvist behandlad.

• Var noga med att förklara sakskälen till beslutet. Får man inte ett bra sakskäl blir det fritt fram att bygga upp vilka tolkningar och fantasier som helst om mygel och maktmissbruk.

• Förklara hur beslutet har fattats. Visa att kommunen har följt reglerna och hanterat frågan på ett riktigt sätt. Erfarenhet visar enligt Thomas Jordan att det är lättare att acceptera ett beslut som man i sak tycker är fel om man bara förstår och respekterar hur det har fattats.

– Det har blivit ett arbetsmiljöproblem. Det har fått så stor omfattning att flera anställda har slutat, säger personalchefen Andreas Solin.

Enligt Andreas Solin har konflikten mellan mannen och kommunen sin grund i ett ärende som spårade ur för åtta år sedan. Sedan dess har mannen bombarderat kommunens anställda med arbete.

Belastningen på personalen har blivit tyngre och tyngre och Andreas Solin berättar att bara registratorn på kommunledningsstaben ägnar en timme om dagen med att hantera mannens ärenden.

– Han begärde till exempel ut alla handlingar från kommunens representation från 2005 till 2011. Det tog oss ungefär 22 timmar att plocka fram ur arkivet. När han kom hit sade han att han inte hade beställt handlingarna, säger Andreas Solin.

Hittills i år räknar kommunen med att man har kopierat minst 1 000 sidor till mannen. Under de åtta åren har det blivit ett 40-tal pärmar.

Mannen har inte riktat några fysiska hot mot anställda men har vid flera tillfällen anklagat personalen för fiffel, mygel och för att försöka mörklägga.

Sedan en tid är det bara väktare som lämnar ut handlingar till mannen. Andreas Solin känner sig orolig för att situationen i förlängningen kan leda till att fler slutar och att kommunen ska få svåra att rekrytera ny personal.

Kommunen står handfallen. Flera anställda gjorde nyligen en polisanmälan och ville att mannen skulle få besöksförbud till dem. Men åklagaren lade snabbt ned utredningen.

– Polis och åklagare säger att vi får tåla det här. Vi vill naturligtvis följa lagen och vi vet vilka regler som gäller. Men får man använda det i vilka syfte som helst?, undrar Andreas Solin.

Kommunen har nu beslutat att inte längre lämna ut sjok med handlingar till mannen.

– Vi har fattat ett beslut om att nu får det vara bra. Vi kommer inte att pröva hans önskemål och läsa hans handlingar så länge han kränker oss och talar om hur korkade vi är. Då kommer han säkert att överklaga till kammarätten och anmäla oss till JO, säger kommunchefen Ingrid Näsström.

Ingrid Näsström räknar med att kammarättens beslut blir att kommunen måste lämna ut handlingarna, men målet är att få igång en diskussion om hur kommuner ska hantera sådana här situationer.

– Det kanske kan bli en Lex Forshaga liknande Lex Maria eller Lex Sarah. Var går gränsen i lagstiftningen när det inte längre är relevant att lämna ut så stora mängder papper?

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum